in

Καφές “αλά ιταλικά” για μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη

Ο εσπρέσσο και ο καπουτσίνο έχουν λάτρεις πολλούς και στην Ελλάδα. Κι αυτή η αγαπημένη συνήθεια, του να πίνεις αυτούς τους καφέδες, δεν φέρνει μόνο μια “νότα” Ιταλίας, αλλά μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη.

Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed και του Εθνικού Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής τον διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιδημιολόγο Γιώργο Πούνη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου “International Journal of Cancer”.

Ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συσχετίζοντας τις συνήθειες τους στην κατανάλωση καφέ, με τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαπιστώθηκε ότι, όσοι άνδρες έπιναν πάνω από τρεις καφέδες τη μέρα, είχαν μείωση κινδύνου κατά 53% για εμφάνιση του συγκεκριμένου ανδρικού καρκίνου. Οι άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, έπιναν λιγότερο καφέ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν στο εργαστήριό τους την αντικαρκινική δράση του καφέ με καφεΐνη (αλλά όχι του ντεκαφεϊνέ) σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία πολλαπλασιάζονταν λιγότερο και είχαν μειωμένη ικανότητα μεταστάσεων.

Επειδή η προστατευτική δράση φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό ότι η σχέση καφέ-καρκίνου του προστάτη δεν αφορά μόνο στον εσπρέσο και στον καπουτσίνο, αλλά και άλλα είδη καφέ.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Back to Top
close

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπo μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

How to disable? Refresh

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Hide picture