in , ,

Και η ομηρία καλά κρατεί.

Άτομα με νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις παραμένουν όμηροι της λίστας στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε όλη τη χώρα, διότι δεν υπάρχουν γιατροί για να συμμετέχουν στις Επιτροπές, όπως προκύπτει από την υφιστάμενη κατάσταση
, αλλά κυρίως γιατί με τις αλλαγές που έγιναν στις επιτροπές αυτές, ουσιαστικά το κράτος δεν έχει καταφέρει να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε, μετά την κατάργηση των πρωτοβάθμιων επιτροπών υγείας.

Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν και ενάμιση χρόνο για να εξεταστούν και σε τοπικό επίπεδο αφού στο Λασίθι οι συγκεκριμένες επιτροπές φαίνεται να μην μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων περιοχών της χώρας.


Ειδικά στο νομό Λασιθίου, φαίνεται πως η αναμονή που υπάρχει σε άλλες ειδικότητες όπως καρδιολογική, παθολογική, ΩΡΛ και ρευματολογική είναι μικρότερη, αλλά υπάρχει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, σε ανθρώπους που έχουν τεράστια ανάγκη να βεβαιώσουν την αναπηρία τους, γιατί περιμένουν από τα χρήματα αυτά να ζήσουν και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

 Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πως τον Ιούνιο στον Άγιο Νικόλαο είχαμε έξι συνεδριάσεις επιτροπών για αναπηρία ενώ ουσιαστικά θα έπρεπε να έχουν γίνει 20 συνεδριάσεις επιτροπών όλων των ειδικοτήτων για να προχωρήσει η διαδικασία επαρκώς, να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι και να αποσυμφορηθεί η αναμονή που καταγράφεται.
 Ειδικά όμως για τα ψυχιατρικά και νευρολογικά περιστατικά, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμη και για περιπτώσεις που είναι σε αναμονή από τα τέλη του 2012 μεγαλώνοντας διαρκώς τη λίστα.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

www.anatolh.com