in , , ,

Θα τρέξει και φέτος το πιο πιθανό το πρόγραμμα για τους παιδικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που το ρεπορτάζ φέρνει τελικά  θα συνεχιστεί και το έτος 2014-2015 το πρόγραμμα δράσης της ΕΕΤΑΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” που παρέχει δωρεάν φιλοξενία σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς (Ιδιωτικούς και Δημοτικούς). 

Σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχουν οι υπηρεσίες του ΟΚΥΔΑΝ από την ΕΕΤΑΑ  και όπως μας σχολίασε και ο πρόεδρου του Δ.Σ Μανόλης Αικατερινάκης, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και φέτος άσχετα εάν και πάλι θα τρέξουν οι προθεσμίες έως την τελευταία στιγμή. 

«Έχουμε μάθει πλέον να τρέχουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή να προλάβουμε τις προθεσμίες όπως κάνουμε τόσα χρόνια τώρα, όπως έγινε άλλωστε και πέρυσι. Θετικό είναι όμως ότι έστω και έτσι το πρόγραμμα δείχνει να συνεχίζεται και αυτό είναι ενθαρρυντικό τόσο για τις οικογένειες των παιδιών όσο και για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς.» είπε. Διευκρίνισε ακόμα ότι  λόγω του νέου προγράμματος που θα αντικαταστήσει το ΕΣΠΑ  στη νέα προγραμματική Περιόδου 2014-2020 αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις προϋποθέσεις. 

Οι ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν καθυστερήσει αφού τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών και Ανάπτυξης) δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους σχετικά με τις αλλαγές που είχαν προαναγγελθεί στην υλοποίηση του προγράμματος. 

«Η συνέχιση του προγράμματος είναι δεδομένη, προφανώς, αφού ο υπουργός Ανάπτυξης στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την νέα προγραμματική περίοδο είχε προαναγγείλει την συνέχιση του.» είπε ακόμα. Το πρόγραμμα φιλοξενίας περίπου 70.000 παιδιών σε όλη την χώρα σε παιδικούς σταθμούς κρίνεται ως μεγάλης σημασίας.

 Οι υπεύθυνοι της ΕΕΤΑΑ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις προϋποθέσεις ένταξης, αλλά και νέες αποφάσεις θα καθορίζουν τους δικαιούχους, διατηρώντας ωστόσο ορισμένες από τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα, περιμένουμε όλα τα νέα στοιχεία για να προβούμε στις ανακοινώσεις από τον ΟΚΥΔΑΝ, συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Αικατερινάκης. Το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, μέσα στις προτεραιότητες του θα έχει την εξασφάλιση της δράσης σχετικά με τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς επιδοτούμενους ΕΣΠΑ .

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της πρότασης του ΥπΑΑν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020) είχε δηλώσει: “Προγράμματα του ΕΣΠΑ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα συνεχιστούν χωρίς καμία αμφιβολία κι αυτό είναι δέσμευση της Κυβέρνησης, προγράμματα δια βίου μάθησης, μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, τριτοβάθμια εκπαίδευση.” 

Τόνισε επίσης, ότι δεν πρέπει να ανησυχεί καμία μητέρα ή δικαιούχος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ότι δε θα υπάρξει κανένα κενό χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Μαζί βέβαια με την συνέχιση του προγράμματος αυτού θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι σύλλογοι των γωνιών να τρέξουν ξανά ώστε και για τα παιδιά που θα ξεκινήσουν με τα τροφεία εκτός προγραμμάτων να μην υπάρξει πρόβλημα στο προσωπικό.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ