in , ,

Η Σπιναλόγκα θα λάμπει όλες τις καλοκαιρινές νύχτες, ακόμα πιο εντυπωσιακά!

Είναι γεγονός ότι ο φωτισμός ενός μνημείου τις νυχτερινές ώρες αναδεικνύεται  σε μέσο έκφρασης του πολιτισμού και λειτουργεί προσθετικά σε διαχρονικές ιδιαιτερότητες και αξίες.
Ένα τέτοιο μνημείο όπως η Σπιναλόγκα, παρά τα ανθρώπινα δράματα και του πόνου που βίωσαν εκατοντάδες άνθρωποι τους οποίους φιλοξένησε στο παρελθόν, δεν παύει στη σημερινή εποχή να θεωρείται ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός.
Το μνημείο , εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο το περασμένο καλοκαίρι καθώς «λούστηκε» με το φως,  δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο χρωμάτων σε συνδυασμό με τη σελήνη και τη θάλασσα που την περιβάλλει.

σπιναλογκα

Το νησί φωταγωγείται με τη χρήση γεννήτριας τη νύχτα καθ όλη τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου αλλά μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ανέφερε ότι έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις για την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου για τη σύνδεση της Σπιναλόγκα με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί.
Παράλληλα ο εκσυγχρονισμός του δικτύου θα έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα του φωτισμένου νησιού όλες τις καλοκαιρινές νύχτες  να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Το κόστος του έργου φτάνει τα 800.000 ευρώ, και όπως είπε ο Δήμαρχος το μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Κρήτης όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι όλα θα γίνουν με σεβασμό στην ιστορία του νησιού. «Κάποιες στιγμές πρέπει να αναπαύεται το νησί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ζερβός
Εξάλλου όσον αφορά τις προσπάθειες για ένταξη του μνημείου  στον κατάλογο κληρονομιάς των μνημείων της UNESCO επεσήμανε ότι έχει προχωρήσει η δεύτερη φάση προετοιμασίας  και ίσως το καλοκαίρι του 2016 θα υπάρχουν καλά νέα.
Την ίδια ώρα όπως είπε ο κ. Ζερβός ,ο δήμος προχώρησε στην αποτύπωση του χώρου, που στο παρελθόν, λειτούργησε το ιατρείο του πρώτου νομιάτρου της Σπιναλόγκας  Μανόλη Γραμματικάκη, καθώς η κόρη του Μαρία Γραμματικάκη παραχώρησε το ακίνητο για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου και γραφείου πληροφοριών για τους επισκέπτες.

ιατρείο γραμματικάκης

 

κτίριο γραμματικάκη

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου τα αντικείμενα του νομίατρου υπάρχουν και διατηρούνται σε καλή σχετικά κατάσταση  (ιατρική συλλογή, βιβλιοθήκη, γραφείο) θυμίζοντας τις εποχές που το νησί φιλοξενούσε τους Χανσενικούς.
ΠΗΓΗ: ekriti.gr