in

Η πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης

Καζάνι που βράζει είναι και πάλι η Αίγυπτος, μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων δύο ημερών μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 3 διαδηλωτές και άλλοι 928 τραυματίστηκαν.
Η πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης, έχοντας ξαναπεράσει από χθες Σάββατο υπό τον πλήρη έλεγχο των διαδηλωτών, που απαιτούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σάραφ.
Οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις είναι συνεχείς, με τους διαδηλωτές να έχουν κάψει μία κλούβα της αστυνομίας και να έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε κρατικά αυτοκίνητα, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς που επιχειρούν να προσεγγίσουν την πλατεία.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αρνείται το γεγονός ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, και αποδίδει την ευθύνη σε πολίτες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά, προειδοποιεί ότι θα κατασταλούν βίαια όποιες προσπάθειες διαδηλωτών να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο ή σε αστυνομικά τμήματα.
Τα γεγονότα αυτά θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία την ομαλή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας της 28ης Νοεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχουν υποψήφιοι που ανακοίνωσαν ότι αναβάλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, και που αποτελεί τελικά και το διακύβευμα της ίδιας της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr