in ,

Η οικογένεια είναι το πρώτο σχολείο της ζωής…

Η οικογένεια είναι ο κοινωνικός θεσμός που παρέχει τις περισσότερες δυνατότητες και δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για το μεγάλωμα ενός παιδιού. Το παιδί ποτέ δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει τόσο καλά έξω από την ασφάλεια και την ζεστασιά της οικογένειας. Γονείς που θέλουν να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους πρέπει να σέβονται και να φροντίζουν ο ένας τον άλλο.
Το σπίτι είναι ένα μεγάλο σχολείο της ζωής. Σε αυτό διδάσκονται καθημερινά και βιώνονται οι μεγάλες ηθικές αξίες. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Ο αλληλοσεβασμός και η αμοιβαιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Σχολείο όπου ο λόγος και το παράδειγμα έχουν μεγάλη αξία.
Ο αυτοσεβασμός και η ανεκτικότητα προς τη γνώμη και τις πράξεις του άλλου συντελούν στην ψυχική ηρεμία και σταθερότητα του παιδιού. Παιδί που γεύεται τον σεβασμό θα τον ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο. Όσο περισσότερο αισθάνεται ένα παιδί πως το εκτιμούν, τόσο σημαντικότερες θα είναι οι αξίες του στο μέλλον.
Η αγάπη, η τρυφερότητα, ο καλός λόγος, η συντροφικότητα, το χιούμορ, το γέλιο χαϊδεύουν την ψυχή και ομορφαίνουν τη ζωή των γονιών και των παιδιών.  Βοηθούν στο ξεπέρασμα των μικρών και των μεγαλύτερων δυσκολιών της καθημερινότητας.
Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που οι δύο γονείς παίρνουν την απόφαση  να χωρίσουν. Ανεξάρτητα από τους λόγους ή τις αιτίες του διαζυγίου το παιδί αγαπάει και τους δύο γονείς του και τους χρειάζεται έτσι ώστε να αναπτυχθεί ισορροπημένα. Και σε αυτή την περίπτωση και  οι δύο γονείς πρέπει να είναι παρόντες σ’ όλες τις φάσεις ανάπτυξης των παιδιών τους, προσφέροντας σημαντική καθοδήγηση και αγωγή, η οποία να διέπεται από δημοκρατισμό, φιλελευθερισμό και διάλογο, χωρίς να υπάρχει αυταρχισμός και έλλειψη ελευθερίας στην έκφραση του ίδιου του  παιδιού.
Αν ένα παιδί δεν βρίσκει όλα αυτά στην οικογένεια του, στο σπίτι του, να είστε σίγουροι ότι θα στραφεί κάπου αλλού.
Όταν εμείς οι γονείς μεγαλώσουμε ένα ευτυχισμένο παιδί, έχουμε βάλει τις βάσεις  στο να δημιουργήσουμε ένα ευτυχισμένο ενήλικα.
Άννα Μετζογιαννάκη – Τζ’ωρτζη