in

Η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου για το Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων

Με τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Μεγάλης Παναγίας ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Κέντρου Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, στην περιοχή Αγίας Παρασκευής του χωρίου της Λατσίδας. Ένα κοινωφελές έργο της τοπικής Εκκλησίας που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Εκκλησία λειτουργεί το χάρισμα της διακονίας της ενοριακά, μητροπολιτικά, μέσα και έξω από τα όρια των Ιερών Ναών και έχει ως κύρια αποστολή της να εκκλησιάζει τη ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων. Δεν μπορεί επ’ ουδενί λόγω να αποτελέσει αποκλειστικά χώρο κοινωνικής πρόνοιας ούτε να δραστηριοποιείται σε αντίστοιχους τομείς που έχουν εμπορικό χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενη τις ποικίλες κοινωνικές ανάγκες. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι ανιδιοτελές, συνεχές και γίνεται με τρόπο ευαγγελικό.
Αυτά τα πιστεύματα της Εκκλησίας ενσαρκώνει το Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία». Ένα έργο το οποίο θα λειτουργήσει ως προέκταση της ευχαριστιακής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως, ως έκφραση αγάπης προς το λαό μας, αλλά και ως συνέχεια του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου του Οροπεδίου Λασιθίου και της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδος της πόλεως του Αγίου Νικολάου.
Τη κτιριακή μελέτη ανέλαβε το γραφείο της κ. Αικατερίνης Σχοινιωτάκη – Τσακωνίτη, η οποία με την κ. Ελισάβετ Μαργιούλα, τοπογράφο μηχανικό της Περιφέρειας, φρόντισαν να δημιουργηθεί μία άνετη υποδομή, σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Ιερά Μητρόπολη τις ευχαριστεί βαθύτατα γιατί εκοπίασαν πολύ.
Το έργο ανέλαβε μετά από δημοπρασία η εταιρεία του κ. Ιωάννου Βαμβάτσικου. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης την 29η Απριλίου 2014. Το έργο ολοκληρώθηκε το έτος 2016.
Το ίδρυμα διοικείται από ΔΣ το οποίο απαρτίζεται από τον Σεβασμιώτατο ως Πρόεδρο, τον κ. Εμμ. Κλώντζα, ιατρό, ως Αντιπρόεδρο, τον Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη ως Γραμματέα, τον κ. Εμμανουήλ Ζερβάκη, ως υπεύθυνο επί των οικονομικών και τις κ.κ. Αικατερίνη Σχοινιωτάκη – Τσακωνίτη, Αρχιτέκτονα, Ανθούλα Χαλκιαδάκη, ιατρό και Μαρία Αρναουτάκη, δικηγόρο, ως Μέλη.
Η Ιερά Μητρόπολη ευγνωμονεί τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την ποικίλη στήριξή του, για το ενδιαφέρον του, για τον αγώνα που έκανε να γίνει αυτό το έργο.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνει:

  • Στον τέως Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Νικόλαο Καστρινάκη που συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση του έργου.
  • Στην Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Πελαγία Πετράκη καθώς και όλους εκείνους που εργάστηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, στην υπηρεσία Δομικών Έργων της Αντιπερεφέρειας Λασιθίου καθώς και την Πολεοδομία Αγίου Νικολάου. Καθοριστική ήταν η βοήθεια των Προϊσταμένων των ως άνω Υπηρεσιών, όπως της κ. Σόνιας Αλέξη, τ. Προϊσταμένης της Πολεοδομίας και της κ. Μαρίας Καρύδη τ. Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Δομικών Έργων. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Μιχαήλ Πέτκα, πολιτικό μηχανικό.
  • Στον Δήμο Αγίου Νικολάου και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο κ. Αντώνιο Ζερβό και τον τέως Δήμαρχο κ. Δημήτριο Κουνενάκη, για τη στήριξή τους.
  • Στους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου κ. Γεώργιο Πάγκαλο και κ. Ελένη Καρυδιανάκη, καθώς επίσης τον κ. Νικόλαο Κουράκη, τον κ. Δημήτριο Καμαράτο, υπαλλήλους της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.
  • Στη 13η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης και ιδιαιτέρως στις κ. κ. Δάφνη Χρονάκη και Γωγώ Μοσχόβη.
  • Στη δασική υπηρεσία του Αγίου Νικολάου και ιδιαιτέρως στον κ. Εμμ. Συλλιγάρδο, προϊστάμενο αυτής και την πυροσβεστική Αγίου Νικολάου, οι οποίοι έδωσαν τις σχετικές άδειες για να προχωρήσει η μελέτη καθώς και στον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Αγίου Νικολάου κ. Ιωάννη Λουκαράκη για τη βοήθειά του.
  • Στους επωνύμους και ανωνύμους δωρητές που έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα.

Έχουν γίνει οι προσλήψεις του προσωπικού με απόλυτη διαφάνεια. Ένας μάγειρας, μία καθαρίστρια και τρεις νοσηλεύτριες.
Το κτίριο είναι χωρητικότητας 35 ατόμων. Το χαμηλότερο κόστος των τροφείων είναι 600 ευρώ.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, στις 6.30 μμ, παρουσία του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

εκ της Ιεράς Μητροπόλεως