in

Η Λεπέν παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου

Την απόφασή της να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, ανακοίνωσε η υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν.

Σε δηλώσεις της στο France2 την Δευτέρα, μία μέρα μετά την πρόκρισή της στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, η Λεπέν τόνισε: “Σήμερα το απόγευμα αποφάσισα να παραιτηθώ από την προεδρία του Εθνικού Μετώπου. Θα είμαι πάνω από κομματικές ιδεολογίες”. Σημείωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση ωθούμενη από τη “βαθιά πεποίθηση” ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να φέρει μαζί όλο τον λαό.

Επεσήμανε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε μια “αποφασιστική στιγμή”, αφήνοντας υπόνοιες ότι η κίνησή της αυτή είναι προσωρινή και αφορά την περίοδο μέχρι τις 7 Μαΐου, όταν θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος με αντίπαλό της τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που προβλέπουν επικράτηση του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν με 60% των ψήφων, έναντι 40% της υποψήφιας της ακροδεξιάς, η Λεπέν τόνισε, «Δέκα μονάδες διαφορά, πιστέψτε με, είναι απολύτως εφικτό» να καλυφθούν.

Επίθεση σε Μακρόν

«Οι Γάλλοι θα ανακαλύψουν το περιεχόμενο του προγράμματός του μιας βίαιης κοινωνικής, οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε.

«Τίποτε στο πρόγραμμα του Μακρόν και στην συμπεριφορά του δεν δίνουν την παραμικρή απόδειξη ότι αγαπάει την Γαλλία», πρόσθεσε η Λεπέν.

«Είμαι η υποψήφια για την προστασία των Γάλλων», τόνισε η Λεπέν, εκφράζοντας την ελπίδα για την «μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πατριωτών ενάντια στον εκπρόσωπο της ασυγκράτητης παγκοσμιοποίησης».

Πρόσθεσε πως οι εκλογές συνιστούν «μια μορφή δημοψηφίσματος» στο οποίο οι Γάλλοι θα επιλέξουν μεταξύ της «Γαλλίας και . . . κάτι άλλου, την εξαφάνιση και την διάλυση της Γαλλίας».

Η Λεπέν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, διαδεχόμενη τον πατέρα της, τον Ιανουάριο του 2011. Με αυτή στο τιμόνι, το Εθνικό Μέτωπο βελτίωσε εντυπωσιακά τα ποσοστά του στις περιφερειακές εκλογές. Την Κυριακή, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πήρε 7,6 εκατ. ψήφους, τις περισσότερες που έχει συγκεντρώσει ποτέ υποψήφιος του εν λόγω κόμματος.

Τα τελικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξασφάλισε 24,01% των ψήφων, η Λεπέν 21,3%, ενώ ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν 20,01% και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν 19,58%.

Ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκέντρωσε ποσοστό 6,36% και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν Ενιάν 4,7%.

Άνετη νίκη Μακρόν προβλέπει δημοσκόπηση

O κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει με 64% των ψήφων έναντι 36% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε την Δευτέρα, διαδικτυακά η εταιρεία Elabe.

news247.gr