in

Oι μαθητές του ΓΕΛ Νεάπολης  διακόσμησαν την πόλη με στίχους του Ερωτόκριτου [PICS]

Με δίστιχα του Ερωτόκριτου διακόσμησαν οι μαθητές του Α τάξης του ΓΕΛ Νεάπολης  την αυλή του  σχολείου και του Λαογραφικού Μουσείου, το κτήριο της Μητρόπολης Πέτρας και το ιδιωτικό κτήριο του κ. Μανώλη Κριτσωτάκη.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό project με τίτλο“Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου” του Περιφερειακού Δικτύου που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, στο πλαίσιο υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Στόχος της δράσης αυτής ήταν η ανάδειξη της πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφικής Τέχνης και Καλλιγραφίας σε συνδυασμό με έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας μέσα από τη σύγχρονη τέχνη του δρόμου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές που ενεπλάκησαν στην εκπαιδευτική δράση είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την πρώιμη ελληνική τυπογραφική τέχνη, να προσεγγίσουν την κρητική λογοτεχνία του 16ου και 17ου αιώνα μέσα από σύγχρονες μορφές έκφρασης, όπως το γκράφιτι, σε μία διαδικασία που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κρητικού κοινού.
 
Στο Περιφερειακό Δίκτυο συμμετείχαν ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείων όλης της Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων.
Οι μαθητές μας επέλεξαν στίχους με διαχρονικά μηνύματα από τον Ερωτόκριτο και οι σπουδαστές από την Κρήτη στο Τμήμα Γραφιστικής  τους στοιχειοθέτησαν, στη συνέχεια  οι μαθητές πάλι επεξεργάστηκαν κατάλληλα αυτούς  και αφού εντόπισαν τοίχους στην πόλη, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων, τους διακόσμησαν, δίδοντας τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν την ποίηση και την καλλιγραφία.

Ευχαριστούμε εκ βαθέων τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας.και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμο, το ΔΣ του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης, τον κ. Μανώλη Κριτσωτάκη, τον κ. Κωστή Φούσκη, το συνάδελφο κ. Γιώργο Τσιχλή, τη φοιτήτρια του ΑΤΕΙ Γραφιστικής κ.Ειρήνη Κατσαράκη, τις υπεύθυνες Σχολικών δραστηριοτήτων Χανίων και Λασιθίου κ. Αρετή Μαρματάκη και Φιλίτσα Πεδιαδίτη. Κυρίως όμως ευχαριστούμε τους μαθητές μας, οι οποίοι δεν εφείσθησαν κόπων και χρόνου στη διάρκεια του ετήσιου αυτού προγράμματος. Καλό καλοκαίρι σε όλους!
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Μαρία Κωστάκη, Δ/ντρια ΓΕΛ Νεάπολης
Χρυσούλα Πατεράκη, φιλόλογος
Αντωνία Κυπριωτάκη, φιλόλογος