in , , , ,

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα χάρτη υγείας των αναγκών του πληθυσμού

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα χάρτη υγείας, ο οποίος δεν θα καταγράφει μόνο τις υποδομές υγείας, αλλά παράλληλα θα καταγράφει ολοκληρωμένα και τις ανάγκες του πληθυσμού για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική παροχή υγείας στους Έλληνες.
Η πρόταση αυτή αποτελεί την απάντηση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας στις μεμονωμένες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που προοιωνίζουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών Υγείας και δεν υπαγορεύονται από τις πραγματικές ανάγκες, τη μελέτη και ανάλυσή τους και μια στοιχειοθετημένη πρόταση, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας, κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους γιατρούς που υπηρετούν στα Νοσοκομεία του νομού και στη συνέχεια στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή την επίσκεψή του στο νομό.

«Όσο δεν ετοιμάζει η πολιτεία ένα τέτοιο εργαλείο είναι αδύνατη η οποιαδήποτε συζήτηση. Δεν μπορούμε να πούμε με ελαφρότητα κάποιοι, κλείστε το ένα Νοσοκομείο για να ενισχύσετε ένα άλλο. Αυτό για να το πει κάποιος θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτό που προτείνεται να κλείσει δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, ότι δεν υπάρχουν ανάγκες στην κοινωνία. Αυτά δεν λέγονται χωρίς στοιχεία και με λόγια του αέρα. Επομένως η οποιαδήποτε πρότασή μας για το Λασίθι, μόνο μετά τη συγκεκριμένη καταγραφή μπορεί να γίνει», τόνισε ο κ. Βαρνάβας.

Παράλληλα εξήγησε πως το Υπουργείο Υγείας έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια και με τέσσερις τελευταίες κυβερνήσεις 6 εκ. ευρώ και δεν έχει ετοιμαστεί ο χάρτης υγείας στη χώρα. Όσο για το ενδεχόμενο να μπορεί να προχωρήσει η ομοσπονδία σε συνεργασία και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σε εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χάρτη υγείας στη χώρα ως αντιπρόταση, διευκρίνισε πως είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα διότι απαιτούνται αφενός πολλά χρήματα αλλά και το έργο πολλών εξειδικευμένων επιστημόνων. Ο κ. Βαρνάβας επεσήμανε επίσης πως το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει ένα σχέδιο επιστημονικά καταρτισμένο αλλά αποφασίζει ανάλογα με τις απαιτήσεις της Τρόικα και με βάση τις περικοπές που ζητά ανά τομέα.

 «Από την αρχή του μνημονίου είπε η Τρόικα πως σε πρώτη φάση πρέπει να κλείσουν 11.500 κρεβάτια, να κλείσουν 680 κλινικές και τμήματα και σε δεύτερη φάση να προχωρήσει η κυβέρνηση στο κλείσιμο Νοσοκομείων. 25% στην αρχή και σε αντίστοιχο ποσοστό στη συνέχεια. Αυτό είναι το πλάνο της Τρόικα. Δηλαδή με την ολοκλήρωση των μνημονίων η Ελλάδα να έχει τα μισά Νοσοκομεία, να έχει τους μισούς εργαζόμενους, αλλά δεν απασχολεί πόσους ασθενείς θα έχει και πόσοι θάνατοι θα προκύψουν.

Αυτά είναι οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες. Το πως θα υλοποιηθούν τώρα αυτές οι αποφάσεις αφήνεται στην ικανότητα, την ευελιξία και την ευχέρεια κάθε Υπουργού. Τώρα εκτυλίσσεται το δεύτερο σχέδιο που προβλέπει κλείσιμο νοσοκομείων αρχικά στα μεγάλα αστικά κέντρα που δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις εστιασμένες και σε δεύτερη φάση σε κλείσιμο Νοσοκομείων της επαρχίας, με τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν, τις οποίες έχουν το γνωστό τρόπο να τις αντιμετωπίζουν, τα ΜΑΤ», τόνισε ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών.

Για το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που παρουσιάζουν και Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου να κλείνουν επισημάνθηκε κι από τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού κ. Αντώνη Γερμανάκη πως πρόκειται για εκείνα τα σενάρια που έγιναν στο παρελθόν από την πλευρά του Υπουργείου με τις προτάσεις που είχαν γίνει από διάφορους καθηγητές όπως οι κύριοι Λιαρόπουλος και Κυριόπουλος με τη μέριμνα του Υπουργείου και τώρα επανέρχονται στην επικαιρότητα.

Όσο για τα συμπεράσματα από την επίσκεψη στο νομό Λασιθίου όπου επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου, ο κ. Βαρνάβας επιφυλάχθηκε να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Κρήτη, αφού σήμερα θα συναντηθεί με τις Ενώσεις των γιατρών της Κρήτης στο Ηράκλειο και με τον Δυπεάρχη κ. Αντώνη Γρηγοράκη ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά. «Μην προδικάσουμε αποτελέσματα πριν ολοκληρώσουμε τις συναντήσεις, αλλά θα έχουμε μετά αναλυτική ανακοίνωση», ανέφερε.

πηγη www.anatolh.com