in , ,

Η διοικήτρια του ΓΝΑΝ απαντά στην Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης

Απάντηση σε καταγγελία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης

Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. 3002/21-4-2017 έγγραφο της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

 

Αξιότιμοι,

 

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, σας ενημερώνω για τα ακόλουθα:

 

Την Πέμπτη 20 Απριλίου περί τις 4:00 μμ και ενώ βρισκόμουν στο γραφείο μου, το μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου κ. Μανουσάκης Γεώργιος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου και μου ζήτησε άδεια να μιλήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας του για 15 περίπου λεπτά σε τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο θα ερχόταν στο νοσοκομείο αργότερα με θέμα τα κτιριακά προβλήματα του νοσοκομείου και για την παρουσία του οποίου δεν είχα ουδεμία ενημέρωση.

 

Κατόπιν συζήτησης με τον κ. Μανουσάκη και με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο οποίο είχε απογευματινή υπηρεσία ο κ. Μανουσάκης και ενώ το νοσοκομείο βρισκόταν σε Γενική Εφημερία, του απάντησα ότι δε συμφωνούσα να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία  κατά τη διάρκεια της εργασίας του και ότι θα μπορούσε να το πράξει μετά το τέλος της βάρδιας του (διευκρινίζω -αν και δευτερεύουσας σημασίας- ότι ο ίδιος δε μου ζήτησε να το πράξει κατά το διάλλειμά του). Ο κ. Μανουσάκης ακολούθως με ενημέρωσε ότι θα με κατήγγειλε στην ΠΟΕΔΗΝ για αυτό το λόγο και εγώ του απάντησα να πράξει όπως εκείνος κρίνει.

 

Με την εμπειρία δύο και πλέον δεκαετιών συνεχούς εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλώνω ότι σέβομαι απόλυτα -εκ προσωπικών πεποιθήσεων αλλά και ως οφείλω- τα θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα και βέβαια δεν έχω ουδεμία αρμοδιότητα να παρεμποδίσω τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, η οποία προστατεύεται και ρυθμίζεται από τη νομοθεσία και η οποία προβλέπει τη χορήγηση ειδικών συνδικαλιστικών αδειών στα εκλεγμένα μέλη των σωματείων για την άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.

 

Τέλος, εκτιμώ ότι η συνδικαλιστική δράση και η ελευθερία έκφρασης του λόγου δεν καταργούνται ούτε περιορίζονται στα στενά χρονικά πλαίσια μιας οκτάωρης υπηρεσίας και διευκρινίζω ότι στερεότυπες εκφράσεις του τύπου «διοικήτρια διορισμένη από την κυβέρνηση…κλπ» δεν με αφορούν και δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω.

 

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

Με τιμή,

 

Μαρία Σπινθούρη

Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Λασιθίου ΓΝ-ΚΥ Νεαπόλεως «Διαλυνάκειο»

Δρ Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Πανεπιστημίου Αθηνών