in , ,

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στον κλάδο της αιολικής ενέργειας

Σημαντική κινητικότητα σε επίπεδο κατασκευής νέων πάρκων παρουσιάζει ο χώρος της αιολικής ενέργειας τους πρώτους μήνες του χρόνου. Αντλώντας από μια μεγάλη «δεξαμενή» ώριμων αιολικών έργων συνολικής δυναμικότητας περί τα 1400 MW που μεταφράζεται σε συνολικές επενδύσεις περί το 1,5 δις. ευρώ, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου προχωρούν στην ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων.
Έχουν άλλωστε κάθε λόγο να σπεύσουν να «χτίσουν» τις μονάδες τους, προκειμένου τα έργα αυτά να διατηρήσουν τις σχετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις και «ταρίφες» που έχουν «κλειδώσει» από το παρελθόν.
Εντυπωσιακό είναι ωστόσο, ότι η επενδυτική κινητικότητα αφορά κατά κύριο λόγο τους ελληνικούς ομίλους και όχι τις μεγάλες «ξένες δυνάμεις» που βρίσκονται από χρόνια εγκατεστημένες στη χώρα μας. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, J&P ΑΒΑΞ, αλλά και EREN του Πάρη Μουράτογλου και EUROENERGY του Γιώργου Λογοθέτη κρατούν τα σκήπτρα, ενώ αντίθετα η Γαλλική EDF πούλησε σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της, όπως και η Ισπανική Gamesa παλιότερα, η επίσης Ισπανικών συμφερόντων IBERDROLLA ROKAS έχει παγώσει τις επενδύσεις και η Ιταλική ENEL φαίνεται ότι ενδιαφέρεται μόνον για το μεγάλο έργο του Καφηρέα σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου.
«Οι ελληνικοί όμιλοι προχωράνε σε επενδύσεις ακόμα και όταν τα δεδομένα δεν είναι ιδανικά. Αντίθετα οι ξένοι, όταν οι αποδόσεις είναι απλώς “φυσιολογικές” δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν γιατί μετράνε αρνητικά το ρίσκο της χώρας, το ακριβό χρήμα, τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ κ.λπ. Θα επενδύσουν μόνον αν τους εξασφαλιστεί υπεραπόδοση, πράγμα που πλέον δεν μπορεί να υπάρξει». Αυτή την εξήγηση δίνει επιχειρηματικός παράγοντας που γνωρίζει άριστα το εγχώριο τοπίο των ΑΠΕ.
Κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη των επενδύσεων παραμένει βεβαίως το χρηματοδοτικό. Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές λόγω της γενικότερης κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο ο κλάδος είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες, με δεδομένη την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών υβριδικών χρηματοδοτικών σχημάτων και εργαλείων, τα οποία εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνουν ίδια κεφάλαια, ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα ενώ δεν αποκλείεται και η απευθείας άντληση κεφαλαίων από επενδυτές με τη μορφή εταιρικών ομολόγων ή ομολόγων έργου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κάποια ξένα funds.
Ο χάρτης με τις κινήσεις των βασικών παικτών του κλάδου περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα εξής:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επένδυσης στην αγορά τα τελευταία χρόνια στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρά σε νέες επενδύσεις εντός της χώρας μας.
Ολοκληρώνει δύο έργα στα Δερβενοχώρια και το Βέρμιο λίγο κάτω από 100MW. Αμέσως μετά σειρά παίρνει ένα μεγαλύτερο έργο στη Νότια Εύβοια που μαζί με το project της Κρήτης έχουν ενταχθεί στο πακέτο Γιουνκέρ, ωστόσο θα υλοποιηθούν πιθανότατα μετά το 2018.
Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αφορά στη δημιουργία ενός συνολικού χαρτοφυλακίου της τάξης των 1000MW. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ είναι η πρώτη εταιρεία που εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος.

ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, περιλαμβάνει συνολικά 6 project συνολικής ισχύος 171,8MW. Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα πάρκα είναι ώριμα από πλευράς αδειοδότησης και εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν σταδιακά,  και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Η διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ έχει λάβει εντολή από τη «μαμά» εταιρεία να καλύψει γρήγορα το χαμένο χρόνο και να ξαναμπεί δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη. Στον τομέα των αιολικών η εταιρεία έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περί τα 300 MW τα οποία μπορούν να αρχίσουν να κατασκευάζονται μέχρι το 2018. Από τα πλέον ώριμα είναι το έργο της Ροδόπης 122 MW, της Άνδρου 100 MW, της Αργιθέας 30 MW κ.λπ.

ΕΛΙΚΑ

Ο κοινή εταιρεία Κοπελούζου και Σαμαρά ολοκληρώνει την περίοδο αυτή την κατασκευή δύο πάρκων στη Ροδόπη δυναμικότητας 40 MW που θα μπούν σύντομα σε λειτουργία. Ταυτόχρονα ξεκινάει την κατασκευή δύο ακόμα πάρκων στη Θράκη αθροιστικής ισχύος επίσης 40 MW, και δύο στη Μάνη αθροιστικής ισχύος 55MW. Με ένα ακόμα έργο στην Εύβοια 11,5 MW συγκεντρώνεται ένα δυναμικό περί τα 145 MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.

PROTERGIA

Η Protergia προχωρά το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα έχοντας 10 πάρκα, περί τα 110MW, με άδεια εγκατάστασης. Πρόκειται για έργα που αφορούν τις περιοχές των Σερρών (55MW), Φωκίδας (14 ΜW), Εύβοιας (19 MW), Αττικής (12 MW) και Βοιωτίας (12 NW).

EREN

Τη δραστήρια παρουσία της στην ελληνική αγορά συνεχίζει η εταιρεία Eren Group του ελληνογάλλου επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου. Η εταιρεία κατασκευάζει αυτή τη στιγμή ή πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή 6 διαφορετικών έργων στη Βοιωτία και την Εύβοια, συνολικής ισχύος 130 MW, αλλά και ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό 9 MW στη Λακωνία που κέρδισε στον πρώτο σχετικό διαγωνισμό.

VOLTERRA

Σταθερά επενδυτικά βήματα κάνει στην αιολική ενέργεια η VOLTERRA του Ομίλου J&P ΑΒΑΧ. Η εταιρεία έχει τρία απολύτως ώριμα πάρκα συνολικής ισχύος περί τα 80 MW (43MW, 20 MW και 16 MW) για τα οποία έχει λάβει χρηματοδοτικές εγκρίσεις και αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά, το αμέσως επόμενο διάστημα, την κατασκευή τους.

EUROENERGY

Δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει η Euroenergy που ανήκει στον όμιλο Libra του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, μετά την απόκτηση αιολικών πάρκων σε Βοιωτία και Κεφαλλονιά, συνολικής δυναμικότητας περί τα 120 MW από την EDF Hellas. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Euroenergy  θα προχωρήσει επίσης στην κατασκευή αδειοδοτημένων έργων που βρίσκονται στην κατοχή της.

Τι κάνουν οι ξένοι

Αντίθετα από τις ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη δυναμική στο χώρο, δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχα μεγάλη προθυμία για νέες επενδύσεις από τους ξένους ομίλους που είχαν στο παρελθόν (και εν πολλοίς διατηρούν) σοβαρά αιολικά χαρτοφυλάκια στη χώρα μας.
– Η Γαλλική EDF όπως προαναφέρθηκε πούλησε ήδη στη  Euroenergy πάρκα περί τα 120 MW και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να αναπτύξει καινούργια έργα σε αυτόν τον τομέα.
– Η Ισπανική IBERDROLLA ROKAS έχει ουσιαστικά παγώσει κάθε νέα επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα και κινήσεις αποεπένδυσης υφιστάμενων στοιχείων του χαρτοφυλακίου της.
– Η Ιταλική ENEL διατηρεί την παρουσία της χωρίς, όπως φαίνεται, να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη, εκτός ίσως από το μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 170MW που αναπτύσσει μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου στον Καφηρέα της Εύβοιας. Η επένδυση έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτικές εγγυήσεις του γερμανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes.
news247.gr