in

Επίθεση στο Λονδίνο: Ο δράστης είναι ο 52χρονος Καλίντ Μασούντ

To όνομα του τρομοκράτη που δολοφόνησε χθες τρία άτομα στη γέφυρα του Ουέστιμινστερ και έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα η Scotland Yard. Πρόκειται για τον 52χρονο Khalid Masood.

Λίγο νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από το βήμα της βρετανικής βουλής είχε πει πως ο τρομοκράτης είχε γεννηθεί στη Βρετανία, ήταν πολίτης της χώρας και ότι είχε ερευνηθεί από την ΜΙ5 για εξτρεμιστική δράστη.

Οπως αναφέρει ο Guardian, ο Μασούντ ήταν γνωστός στις αρχές από προηγούμενες καταδίκες του για επιθέσεις, διατάραξη της δημόσιας τάξης και οπλοκατοχή, όχι όμως για τρομοκρατική δράση. Μάλιστα είχε αρκετά ψευδώνυμα.

Ο Μασούντ ήταν παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών, δάσκαλος αγγλικών και έκανε bodybuilding, όπως αναφέρει το Sky News.

Η πρώτη καταδίκη του ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για ποινικό αδίκημα και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2003 γιατί είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι.

Ο Μασούντ γεννήθηκε 25/12/1964, στο Κεντ αλλά ζούσε το περισσότερο μέρος της ζωής του στο West Midlands.

Σύμφωνα με την Scotland Yard ο Μασούντ δεν ήταν στόχος κάποιας τρέχουσας έρευνας για τρομοκρατία.

Η ανακοίνωση

Περιφερειακή φιγούρα

Όπως ανέφερε νωρίτερα o Guardian, ο μακελάρης δεν ήταν μεταξύ των 3.000 Βρετανών που βρίσκονται στη λίστα της MI5 και θεωρούνται ως δυνητικά ικανοί να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Άλλωστε, όπως είπε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο σήμερα, ο δράστης είχε μπει κάποια στιγμή παλαιότερα στο «μικροσκόπιο» των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά μόνο ως «περιφερειακή φιγούρα» (δηλαδή εθεωρείτο άτομο μη υψηλής επικινδυνότητας).

Περίπου 3.000 Βρετανοί, κυρίως ισλαμιστές, παρακολουθούνται γιατί η αστυνομία υποπτεύεται ότι μπορεί να προβούν σε τρομοκρατική επίθεση. Από αυτούς, οι 500 αποτελούν αντικείμενο ενεργών ερευνών και μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αυτών καθίστανται στόχοι φυσικής επιτήρησης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Guardian, «ο μακελάρης δεν ήταν ένας από αυτούς. Δεν ήταν καν στους 3.000»…

4 νεκροί, 40 τραυματίες

Eκτός από τον δράστη, 3 είναι τα θύματα της επίθεσης: ο αστυνομικός Keith Palmer, ο οποίος μαχαιρώθηκε την ώρα της επίθεσης, η ισπανικής καταγωγής  Aysha Frade, μητέρα δύο παιδιών, η οποία περνούσε την γέφυρα για να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο και ο αμερικανός τουρίστας  Kurt Cochran.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, η γέφυρα του Ουεστμίνστερ άνοιξε ξανά για το κοινό, αλλά με την παρουσία αστυνομικών.

Μάλιστα, δημοσιογράφος του Sky News περπάτησε τη διαδρομή που έκανε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Αρχικά από τη γέφυρα του Ουεστμίνστερ δείχνοντας όλα τα σημεία που χτύπησε πολίτες και σκόρπισε τον θάνατο ο οδηγός του τζιπ που κατευθύνθηκε εν συνεχεία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και σκότωσε και έναν αστυνομικό.

Πηγή: iefimerida.gr