in

Ενταση και επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ – Φωτιά σε σκουπίδια, χημικά στη Βουλή, επίθεση στον Πατούλη [VIDEOS – PICS]

Ένταση προκλήθηκε λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με επεισόδια, χημικά και φωτιά σε σκουπίδια.
Αρχικά τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια κλιμακώθηκαν έξω από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, όταν οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο -και ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ήδη ματαιώσει τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ- ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Μόλις οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να μπουν στο περιστύλιο της Βουλής, τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση. Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτόξευσαν σκουπίδια προς τους αστυνομικούς και οι τελευταίοι απάντησαν με χημικά. Στη συνέχεια οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να ρίξουν την μπάρα στην είσοδο της Βουλής, με τα ΜΑΤ και πάλι να τους σταματούν. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας υποστήριξε πως από τα επεισόδια υπάρχουν 5 τραυματίες.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Επεισόδια έξω από τη Βουλή


 
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑΝ είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία όπως είπε ο πρόεδρος του οργανισμού απέβη άκαρπη. «Η μεγάλη συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με τα χημικά, με τα δακρυγόνα, με τις δυνάμεις της καταστολής θα χτυπήσει τη δύναμη της ομοσπονδίας και τους εργαζόμενους τους λέμε θα μας βρουν στο δρόμο από σήμερα κιόλας», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση της αριστεράς έστειλε στο νοσοκομείο πέντε εργαζόμενους βαριά τραυματισμένους».
Όσον αφορά στην απόφαση που θα λάβει η εκτελεστική επιτροπή, σε συνεδρίασή τηςτο μεσημέρι, για την πορεία των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε αυτή να είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε όλους τους δήμους. «Κανένα αμάξι δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στις χωματερές, θα τις περιφρουρήσουμε, ας μας πάνε στον εισαγγελέα», κατέληξε.
Μετά τη Βουλή, η διαμαρτυρόμενοι έφτασαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με αποτέλεσμα να κλείσει η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφάς από το ύψος της Βουλής, έως το Χίλτον.
Νωρίτερα το πρωί, εργαζόμενοι στους δήμους πέταξαν σκουπίδια, αυγά και καπνογόνα στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, κάποιοι έβαλαν και φωτιά σε σκουπίδια, ενώ έριξαν και το προστατευτικό ρολό μπροστά από την είσοδο.
Όταν, δε, εμφανίστηκαν κάποιοι δήμαρχοι-μέλη της ΚΕΔΕ, αποδοκιμάστηκαν έντονα, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δέχθηκε και επίθεση, με τους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να εκτοξεύουν εναντίον του νερά και καφέδες. Τελικά, ο κ. Πατούλης φυγαδεύθηκε, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΚΕΔΕ με τον κ. Σκουρλέτη αναβλήθηκε.





Τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας:

Πορεία ΠΟΕ-ΟΤΑ -Ενταση στο υπουργείο Εσωτερικών


Η επίθεση στον Πατούλη:

Επίθεση σε Πατούλη


Περισσότερα από 3.500 άτομα στους δρόμους
Στις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις συμβασιούχων των δήμων στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Η μία πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και η άλλη από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομονοίας. Αμφότερες κατευθύνθηκαν αρχικά προς το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατέληξαν στη Βουλή.
Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων. Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το ίδιο θέμα είχαν και οι αιρετοί, από τις 11:00 το πρωί.
Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι «αν δεν βρούμε το δίκιο μας στον Σκουρλέτη, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε προκήρυξη για να μονιμοποιηθούν, όμως για την ώρα αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής.
Νομοθετική λύση για τους συμβασιούχους ζητά η ΚΕΔΕ
Νομοθετική λύση στo θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων ζητά η ΚΕΔΕ, που τάσσεται υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι έχουν “αφυδατωθεί” από προσωπικό».
Στην πλατεία Καραϊσκάκη οι εργαζόμενοι στους δήμους




Την ίδια ώρα, όμως, στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων έχουν δημιουργηθεί λόφοι από σκουπίδια, αφού δεν πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις αρχές της εβδομάδας. Ο λόγος που δεν γίνεται η αποκομιδή είναι γιατί συνδικαλιστές έχουν καταλάβει τα αμαξοστάσια, εμποδίζοντας την έξοδο των απορριμματοφόρων, ενώ την Τετάρτη εμπόδισαν και την είσοδο των αυτοκινήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.
Πηγή:  iefimerida.gr