in

Ελλάδα: Ιστορικό ρεκόρ πληρωμών με κάρτες την προπαραμονή των Χριστουγέννων!

Η άνοδος στη χρήση των καρτών που ξεκίνησε με την επιβολή των capital controls πριν από ενάμιση χρόνο συνεχίζεται. Η παράλληλη αύξηση των σημείων αποδοχής (υπολογίζονται πλέον σε 280.000 ενεργά POS), η σταδιακή αλλαγή της συναλλακτικής συμπεριφοράς από την πλευρά των καταναλωτών, οι προωθητικές ενέργειες και η συμμετοχή περισσότερων εμπόρων και εταιρειών σε προγράμματα επιβράβευσης, σε συνδυασμό με την επικείμενη εφαρμογή μέτρων σύνδεσης με το αφορολόγητο και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην ελληνική αγορά, είναι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ των καρτών.

Έτσι, καθώς οι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι παραδοσιακά εκείνες με την μεγαλύτερη εμπορική κίνηση και τους υψηλότερους ημερήσιους τζίρους, την προπαραμονή των φετινών Χριστούγεννων (Παρασκευή 23/12) σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ πληρωμών με κάρτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η 23η και η 24η Δεκεμβρίου 2016, οι δύο ημέρες πριν από τα φετινά Χριστούγεννα, ήταν οι καλύτερες όλων των εποχών όσον αφορά στον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες. Η προπαραμονή ήταν οριακά πάνω από την παραμονή των Χριστουγέννων, με την κίνηση των καρτών στο σύνολο της ελληνικής αγοράς στις 23/12 να ξεπερνά τα 1,8 εκατ. πληρωμές.

Συγκριτικά με τα περσινά Χριστούγεννα, όταν ήταν επίσης σε ισχύ τα capital controls, η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών τις ημέρες εκείνες ήταν της τάξης του 60%. Το ισχυρό ποσοστό ανόδου των πληρωμών με κάρτα παρουσιάζεται σχεδόν σε όλο το β’ εξάμηνο του 2016 – σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ το α’ εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ακόμα μεγαλύτερος, αφού το αντίστοιχο διάστημα του 2015 δεν υπήρχαν capital controls.

Η αξία των συναλλαγών με κάρτες το 2016, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%, με το συνολικό ποσό να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ. Το δε μερίδιο των πληρωμών που γίνονται με κάρτες έχει αυξηθεί από το 7% το 2015 στο 10% το 2016. Παρά ταύτα η ελληνική αγορά υπολείπεται ακόμα σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και παραμένει στις τελευταίες θέσεις χρήσης των καρτών έναντι των μετρητών.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο των συναλλαγών προέρχεται από την ενισχυμένη χρήση των χρεωστικών καρτών, καθώς με τα capital controls οι Έλληνες καταναλωτές συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να τις χρησιμοποιούν και για απευθείας πληρωμές, πέραν της ανάληψης μετρητών από τα ATM των τραπεζών. Όσον αφορά στον αριθμό των ενεργών καρτών, οι χρεωστικές είναι 11,5 εκατομμύρια, ενώ οι πιστωτικές περίπου 2,7 εκατομμύρια.

Το προηγούμενο ρεκόρ

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι η αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στις πληρωμές με κάρτες είχε σημειωθεί στις 25 Νοεμβρίου 2016, δηλαδή την ημέρα που, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι αλυσίδες λιανικής πώλησης και αρκετά εμπορικά καταστήματα «γιόρτασαν» με προσφορές την (αμερικανόφερτη αλλά τελικά πολύ προσοδοφόρα) Black Friday. Είναι ενδεικτικό πως στον τομέα των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς αλυσίδων λιανικής και εμπόρων, οι εισπράξεις εκείνης της Παρασκευής υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, όσος είναι κατά μέσο όρο ο εβδομαδιαίος τζίρος των ηλεκτρομάγαζων και μάλιστα χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι ημέρες που ακολούθησαν.

news247.gr