in , , , ,

«Εκφράζομαι, παίζω, αυτοσχεδιάζω … θεατρικά» – ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, γνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, καθώς και στην ανάπτυξη της θεατρικής τους παιδείας, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων σεμιναριακού τύπου, για τα παιδιά της πόλης μας, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα είναι μαθητές του δημοτικού.


                        «Θεατρικό Παιχνίδι υπάρχει από τη στιγμή που κάποιος
                           εκφράζεται για τους άλλους με την κίνηση και/ή το λόγο,
με ευχαρίστηση».
Faureκαι Lascar

Η μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε η συγκεκριμένη δράση από τα παιδιά της πόλης μας και οι διαρκής παρότρυνση από πολλούς φίλους να επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη δράση μας οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσουμε και πάλι μια αντίστοιχη προσπάθεια, δίνοντας και πάλι την ευκαιρία στα παιδιά, μέσω της ενεργής τους συμμετοχής στις βιωματικές δραστηριότητες, να καλλιεργήσουν τους τρόπους έκφρασής τους και τη φαντασία τους, αλλά πάνω από όλα να χαρούν το μαγικό τους ταξίδι στο χώρο της θεατρικής πράξης.
Σύμφωνα με τον Λ. Κουρετζή – ο οποίος είναι ο πρώτος που δημιούργησε και καθιέρωσε μια δομημένη μέθοδο στην Ελλάδα – το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ένα μέσο ενεργοποίησης και απελευθέρωσης της φαντασίας του παιδιού. 
Το παιδί μέσα από το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζει το θεατρικό φαινόμενο και δια μέσου του θεάτρου και του παιχνιδιού μυείται σε αυτό, εκφράζεται, δημιουργεί, αποκτώντας θεατρική αίσθηση και παιδεία. Είναι ένα «δημιουργικό συμβάν», μια βιωματική δραστηριότητα στην οποία τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και παίρνουν άμεση ικανοποίηση από αυτό.
Μια βασική διαφορά του με το ίδιο το θέατρο είναι ότι δεν
στοχεύει στην παράσταση αλλά απλά και μόνο αρκείται στη βίωση καταστάσεων – γεγονότων από τους συμμετέχοντες.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, το παιδί:
·        αποκτά ιδιαίτερη σχέση με το σώμα του, εμπλουτίζει την κινητικότητα και την παραστατικότητά του.
·        μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του.
·        δουλεύει μέσα σε ομάδα, σε ένα συνεχές γίγνεσθαι, συνεργάζεται, επικοινωνεί, σέβεται, δέχεται τις απόψεις των άλλων, μπαίνει στη θέση των άλλων, διαφωνεί μέσα σε πλαίσια αποδεκτά.
·        είναι σε θέση, μέσα σε κλίμα ασφάλειας, να ξεπεράσει τις φοβίες και τις αναστολές του, να δοκιμάσει τα όριά του.
·        αναπτύσσει τη δημιουργική φαντασία του και τον αυθορμητισμό του.
Με οδηγό όλα τα παραπάνω η Θεατρική Ομάδα του Αγίου Νικολάου, θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου ένα κύκλο συναντήσεων με όσους από τους μικρούς μας φίλους επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι στο κόσμο της έκφρασης και του θεάτρου.
Θα δημιουργηθεί μία ομάδα από δεκαεπτά παιδιά τα οποία είναι μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού.
Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν πρωινά Σαββάτου (10.00 – 11.00) στο χώρο του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου ΡΕΞ μιας και η όλη προσπάθεια έχει τη στήριξη του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων θα πραγματοποιήσουμε παιχνίδια και δραστηριότητες:
·           συνεργασίας – ομαδικότητας – εμπιστοσύνης.
·           παρατηρητικότητας – μίμησης.
·           σωματικής έκφρασης (ρυθμός – κινητική αντίληψη – ισορροπία).
·           απελευθέρωσης συναισθήματος – αυθορμητισμός – αυτοαντίληψη.
·           εκφραστικής χρήσης της φωνής – έλεγχος αναπνοών.
·           Αυτοσχεδιασμών – δραματοποιήσεις ιστοριών.
Την οργάνωση και την υλοποίηση όλου του κύκλου των συναντήσεων έχουν αναλάβει μέλη της ΕΘΟΑΝ – εκπαιδευτικοί.
Όσα παιδιά επιθυμούν να απολαύσουν αυτό το μαγικό ταξίδι, να χαρούν και να βιώσουν εμπειρίες σε φανταστικό επίπεδο και να τις συνδέσουν με τον πραγματικό τους κόσμο θα πρέπει να θυμίσουν στους μπαμπάδες και τις μαμάδες να δηλώσουν συμμετοχή οπωσδήποτε μέχρι την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στον Κοκκίνη Κωστή, τηλέφωνο 6974551330 και ώρες 19.00 – 21.00.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής.
Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου