in

Δράσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνα Careta- careta από το Δήμο Σητείας.

Ο Δήμος Σητείας διαθέτει παραλίες τις οποίες  επισκέπτεται οι θαλάσσιες χελώνες   Careta- careta  κάθε χρόνο, για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να αποθέσουν τα αυγά τους.

Όμως, παράνομες δραστηριότητες και η λανθασμένη  πολλές φορές διαχείριση των ακτών από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις παραλίες , προκαλούν όχληση στις χελώνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποθέσουν τα αυγά τους, με άμεσο κίνδυνο την αναπαραγωγή του απειλούμενου αυτού είδους.

Σήμερα  παρασκευή 21 Απριλίου  ο δήμος Σητείας σε συνεργασία με τον ΔΟΚΑΣ, το Γεωπάρκο Σητείας και τους εθελοντές για την θαλάσσια χελώνα  Careta- careta, προχώρησε στην τοποθέτηση ξύλινων πασάλων οι οποίοι και θα λειτουργήσουν ως εμπόδια για την είσοδο οχημάτων στην σημαντική για την αναπαραγωγή της Careta- careta, της παραλίας στη Καραβόπετρα.

Η  κίνηση αυτοκινήτων στην παραλία, το άναμμα φωτιάς, οι κατασκευές πάνω στη παραλία , οι ξύλινοι διάδρομοι που τοποθετούνται στην παραλία και οι ξαπλώστρες που δεν μαζεύονται το βράδυ είναι οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν όχληση στις χελώνες Careta- careta . Πιστευουμε ότι όπως κάθε χρόνο οι περισσότεροι επιχειρηματίες μαζεύουν τις ξαπλώστρες , θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και την φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης ιδιαίτερη προστασία χρειάζονται οι αμμοθίνες, μια και η χλωρίδα είναι αραιή και σπάνια. Κυρίως κυριαρχεί το Pancratiummaritimum (κρίνος της παραλίας), που λόγο της κίνησης οχημάτων στις αμμοθίνες και η ανεξέλεγκτη συλλογή τους αποτελούν έμμεσο κίνδυνο για το είδος αυτό. Επίσης παρατηρούνται η Lygeumspartum, Ammophilaaremaria, Centaureaaegialophila , είδος της Ανατολικής Μεσογείου, σημαντικό για την Ευρώπη μια και εξαπλώνεται μέχρι την Κρήτη αλλά και για το ίδιο το νησί αφού οι χώροι εξάπλωσης του περιορίζονται κυρίως στην παραλιακή ζώνη των υγροτόπων Πλακοπούλες και Χίονας και της Σητείας , αλλά και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας

Οι θίνες είναι εξαιρετικά εύθραυστα συστήματα, προσαρμοσμένα στις μεταβολές που προκαλούν οι φυσικές δυνάμεις αλλά ανίσχυρα απέναντι στην ανθρώπινη κατάχρηση και  αποτελούν οικοσυστήματα προτεραιότητας για προστασία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ΕΕ 92/43 καθώς έχουν απομείνει πολύ λίγες περιοχές στη Ευρώπη ανέπαφες από τις επεμβάσεις του ανθρώπου.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές για την θαλάσσια χελώνα  Careta- careta της Σητείας για την συνεργασία τους . Ας σεβαστούμε όλοι μας αυτό τον σπάνιο βιότοπο που έχουμε μεσα στην πόλη μας.