in

ΔΝΤ: Όλα ανοικτά για χρέος, πλεονάσματα και ανάπτυξη

Υπό εξέταση βρίσκονται όλες οι επιλογές, αναφορικά με τις προβλέψεις που θα υιοθετηθούν και τους στόχους που θα τεθούν ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ,  στο πλαίσιο των εν εξελίξει συζητήσεων με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. Όπως τόνισε “δεν υπάρχει συμφωνία”.
Ακόμη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων πριν τις γερμανικές εκλογές το 2018 (χρονιά που λήγει και το υφιστάμενο τρίτο πρόγραμμα). Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, η επί της αρχής έγκριση ενός προγράμματος χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, “είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν”.
Όπως ξεκαθάρισε επανειλημμένως (και) σήμερα, βασική προϋπόθεση προκειμένου να προταθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου η χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα είναι να πληρούνται οι εξής δύο πυλώνες: η νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, κάτι που, όπως τόνισε, έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και η παροχή σαφών διαβεβαιώσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για την βιωσιμότητα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον Gerry Rice, οι εν εξελίξει συζητήσεις εστιάζουν στο δεύτερο σκέλος, αυτό του χρέους, το οποίο συνδέεται με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
“Αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μακροπρόθεσμα ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος”, καθώς όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου “θα πρέπει να επιβληθεί πολύ μεγαλύτερη λιτότητα στον ελληνικό λαό”.  Κατά την άποψη του Ταμείου, που έχει διατυπωθεί πολλάκις, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομική περιθώριο για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων. Όπως τόνισε ωστόσο, “το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη” και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του. “Πράγματι έχουμε κανόνες και πρακτικές, αλλά όπως αποδεικνύεται από την ιστορία του Ταμείου, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα”.
Κληθείς να αποκαλύψει ποια ήταν η πρόταση που έκανε το ΔΝΤ στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Rice αρνήθηκε, καθώς όπως είπε “δεν θα ήταν πρέπον να κάνω δηλώσεις για το τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες”, αλλά είπε ότι “υπάρχει πλήθος επιλογών και τρόπων με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί το θέμα”. “Εξετάζουμε όλες τις επιλογές” επανέλαβε.
Διαβεβαιώσεις για χρέος τώρα, συγκεκριμενοποίηση μέτρων μετά το 2018
Ακόμη ο Gerry Rice διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ “αποδέχεται την υπόσχεση του Μαΐου του 2016, άρα η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να εγκριθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν τη λήξη του προγράμματος το 2018, αλλά χρειαζόμαστε τις λεπτομέρειες αυτές που θα παράσχουν τις διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο”.
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το Ταμείο κάνει πολιτικές χάρες στη Γερμανία. Όπως είπε “είμαστε αντικειμενικοί και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι προς όλες τις πλευρές και να βοηθήσουμε το κράτος μέλος”.
“Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ώστε να συμφωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν και έχουμε την ευθύνη η συμφωνία αυτή να είναι προς όφελος του κράτους – μέλους. Μέρος αυτής της ευθύνης είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη να είναι ρεαλιστικές και το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα”.
Κλείνοντας την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Rice είπε ότι οι διαφορές αμβλύνονται, εξέφρασε την αισιοδοξία όλων των μερών ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία και συμπλήρωσε ότι “ελπίζουμε αυτό να γίνει στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου”.
ΠΗΓΗ: capital.gr