in , ,

Διδακτική Επίσκεψη στην Κριτσά, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης

 

Την Κριτσά επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης, την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Πρώτος σταθμός ήταν ο  τρίκλιτος καμαροσκέπαστος με τρούλο ναός της Παναγίας της Κεράς, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι μαθητές, με τη βοήθεια των υπευθύνων του αρχαιολογικού χώρου, θαύμασαν τις αγιογραφίες, αλλά και το απίστευτου φυσικού κάλους τοπίο.

Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο καθεδρικός ναός της Κριτσάς, Παναγία Οδηγήτρια, που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Εκεί, τους μαθητές υποδέχτηκε ο εφημέριος του ναού Π. Λεωνίδας Γιαλούρης και παρακολούθησαν την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θαύμασαν την αρχιτεκτονική του ναού, με τις μεγάλες κολόνες με κιονόκρανα από αρχαίο ναό της θεάς Αφροδίτης.

Στη συνέχεια, τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, τους υποδέχτηκαν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Γυναικών Κριτσάς, όπου και έφτιαξαν μαζί με τους μαθητές παραδοσιακά γλυκά και γεύτηκαν τις κριτσώτικες λιχουδιές.

Για τους μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη των Δωριέων στην Κρήτη, τη Λατώ, όπου και ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου και θαύμασαν τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Τέλος, οι μαθητές των Ε΄και Στ΄ τάξεων έγιναν δεκτοί και φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα Λατώ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντισμού «Νοιάζομαι και Δρω», που εφαρμόζεται στο σχολείο τους, μίλησαν με τη γραμματέα του Συλλόγου, κ. Σοφία Χαρά Σγουρού, για την εθελοντική προσπάθεια των μελών να διαφυλάξουν και να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά, το λαογραφικό υλικό, τα αρχαιολογικά μνημεία, το οικιστικό χρώμα της Κριτσάς και το φυσικό περιβάλλον. Πολύ σημαντική είναι η προσπάθειά τους, να μάθουμε και να ξαναθυμηθούμε τους παλιούς χορούς του τόπου μας και αυτό το έκαναν πράξη. Με τη βοήθεια του κ. Μανώλη Φιορέτζη, μαθητές και εκπαιδευτικοί έμαθαν την ιστορία και χόρεψαν τον «μανά», τον «αγκαλιαστό» και τον «ζερβόδεξο».

Στο τέλος, σημείο συνάντησης όλου του σχολείου ήταν το γήπεδο της Κριτσάς, όπου οι μαθητές έπαιξαν και απόλαυσαν την όμορφη ανοιξιάτικη μέρα.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ευχαριστούν θερμά όλους όσους βοήθησαν για την όμορφη αυτή διδακτική επίσκεψη και απέδειξαν στην πράξη τη σημαίνει κρητική και ιδιαίτερα κριτσώτικη φιλοξενία.