in , , ,

Γιατί? κύριε Κουνενάκη, Κώστα.

Κύριε Κουνενάκη Κώστα.

 Με προσοχή διαβάσαμε το κείμενό σας μέσα από το οποίο πληροφορείτε τους πολίτες του Δήμου Αγίου Νικολάου για την αποχώρησή σας από την προσεχή αναμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. …γραφει ο “στοχαστής”

 

 Μερικά σημεία τα εκτιμήσαμε, με άλλα διαφωνήσαμε και άλλα μας εξέπληξαν.
 Πολύ σωστά και εύγε σας, μιλάτε για “ανάγκη για καθαρότερες φωνές, διαφάνεια, εντιμότητα, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, συμπαράσταση στους συμπολίτες, επενδύσεις στον τόπο, στήριξη της επιχειρηματικότητος και απορρόφηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού, προβολή μεθοδική και αποτελεσματική του τόπου μας, δημιουργία νέων προϊόντων, προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών, λύση στο κυκλοφοριακό, πιο ανθρώπινη τη διαβίωση στις πόλεις και τα χωριά, οριστική εξαφάνιση εικόνων που μας ντροπιάζουν στα μάτια ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Και όλα αυτά, να συμπληρώνονται  με κοινωνικές δομές, κοντά στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας καθώς και υποδομές που σέβονται τις ιδιαίτερες ανάγκες τους”.
 Μία εύλογη απορία μας. Ποιός από τους υπόλοιπους υποψήφιους δεν συμμερίζεται λεκτικά ή θεωρητικά αυτούς τους στόχους σας;

Όλοι συγκλίνουν.

 Ακριβώς, δεν προφθάσαμε δυστυχώς να δούμε το σημαντικότερο. Τη διαφοροποίησή σας, με την προβολή της δικής σας μεθόδου, της προσωπικής συνταγής σας.
 Την επιθυμία όλων μας εκφράζουμε εδώ, είμαστε σίγουροι:
Γιατί έστω τώρα, μετά την αποχώρησή σας -για την οποία εκφράζουμε τη λύπη μας διότι κατέστησε το πολιτικό τοπίο φτωχότερο, δεν αμφιβάλλουμε για τις τίμιες προθέσεις σας- δεν ανακοινώνετε τις προτάσεις σας για τα παραπάνω;
Ίσως θα ήταν πολύτιμες για τους εναπομείναντες.
Ίσως, επαναλαμβάνουμε, θα βοηθούσαν τους επίδοξους δημοτικούς άρχοντες στις δικές τους λύσεις, κάτι να προσθέσουν ή να αλλάξουν αν συμφωνούν ή να τις αποφύγουν σε περίπτωση κάθετης διαφωνίας. Θα βοηθούσατε πάνω απ’ όλα κι εμάς, στη ΔΙΚΗ μας σύγκριση άρα και κρίση για τους μνηστήρες.
 Είναι κρίμα η στρατηγική σας που σίγουρα είχατε χαράξει και οι ιδέες σας που ασφαλώς για την προώθησή τους υποβάλατε την υποψηφιότητά σας, να πάνε χαμένες. Ας αποτελέσουν, σας παροτρύνουμε, την πολιτική σας κληρονομιά, έναν επιπλέον λόγο για να συνεχίσουν να σας εκτιμούν οι φίλοι αλλά και να αισθανθούν ένοχα οι άσπονδοι φίλοι που σας πολέμησαν…
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΙΣ. Σαν ένα Μανιφέστο. Έστω Ποστ Μόρτεμ, μετά την απόσυρσή σας.
 Λέτε “Δεν περίμενα αυτόν τον ανηλεή, ανέντιμο, φανερό αλλά και υπόγειο πόλεμο ακόμα και από ανθρώπους που δήλωναν ότι με στήριζαν. Ιδιοκτησιακή νοοτροπία, οικογενειοκρατικές λογικές, λάσπη, απαξίωση, ανηθικότητα, ιδιοτέλεια, παραγοντισμός, κομματισμός, συνδιαλλαγή, συνθέτουν ένα δύσοσμο περιβάλλον.
Ο εσμός που συγκροτεί το πολιτικό, κομματικό, αυτοδιοικητικό κατεστημένο του δήμου και που οδήγησε τον τόπο μας στην παρακμή, έχει απλωμένες τις ρίζες του. Το μόνο που αλλάζει είναι το προσωπείο. Οι διαχρονικά βολεμένοι και χορτασμένοι του συστήματος, είναι το φθαρμένο και αποτυχημένο, που επιχειρεί ξανά να ορίσει τις τύχες μας”.
 Να σας ρωτήσουμε όσο πιό ευγενικά μπορούμε, εσείς δεν ανήκατε σε ένα δημοτικό συνασπισμό επί καιρό ως δημοτικός σύμβουλος και ναι μεν παραιτηθήκατε, δεν ξεχωρίσατε πάντως με μία αντίδραση, δημόσια καταγγελία και αποστασιοποίησή σας για τα παραπάνω παρά μόνο στο θέμα του ΧΥΤΑ και των απορριμάτων.

 Δείξατε βέβαια ταυτόχρονα ότι ούτε με τους αντιπάλους συμφωνείτε γι αυτό και δεν προσχωρήσατε αλλού.

 Άρα, μεσα σε ένα καθόλου άγνωστο περιβάλλον όπου θριαμβεύει το αμείλικτο “το θαψιμό σου η επικράτησή μου”, αυτό το “δεν περίμενα” που με έκπληξη και αποστροφή εκφράζετε, δύσκολο είναι να το δεχθεί κανείς. Παρόμοια άγνοια του επικρατούντος επί χρόνια κλίματος, θα αποτελούσε δείγμα αφέλειας, απαράδεκτη για έναν με κάποια πείρα στα δημοτικά πράγματα, υποψήφιο.
 Περιμένατε βίον ανθόσπαρτον με στρώσιμο και κόκκινου χαλιού;
 Από κόσμο που έχ
ει καλομάθει και κατέχει και θέλει να διατηρήσει την εξουσία πάση θυσία; 
 Αν και σύμφωνα με τον Αγάθωνα, αρχαίο τραγικό, 450-400 π.Χ:
 Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.
 «Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία: Ότι κυβερνάει ανθρώπους, ότι πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν θα κυβερνάει αιώνια
 Δεν το περιμένατε και από όσους βρίσκονται στον προθάλαμο της εξουσίας, ευτυχώς όχι όλους, συχνά άτομα γεμάτα εμπάθεια επειδή θεωρούν ότι έφθασε επιτέλους η ώρα τους και εκείνοι να κυβερνήσουν και είναι έτοιμοι να κατακρεουργήσουν κάθε απειλητικό νέο αντίπαλο;
 Μας το επιβεβαιώνει και τους δικαιώνει ο Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ:
 Το άρχειν ήδιστον.
 “Το να ασκείς εξουσία είναι υπέρτατη ευχαρίστηση“.

 Τελευταία μας απορία. Εφόσον όπως λέτε “Η ανταπόκριση στην κίνησή μας ήταν πολύ θετική. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αγκάλιασαν την προσπάθεια. Είχαμε την δύναμη να φτάσουμε μέχρι το τέλος και τη στήριξη του απλού κόσμου που αγωνιά για το μέλλον του δήμου μας”.

 ΓΙΑΤΙ τότε κύριε Κουνενάκη εγκαταλείπετε τον αγώνα; Αν δεν αντέχετε εσείς, με τόσα ισχυρά “εφόσον”, πως να μην διακατέχεται από ηττοπάθεια ο απλός, ταλαιπωρημένος, άγρια ανασκολοπισμένος πολίτης;

Πού να βρει ΕΚΕΙΝΟΣ τη δύναμη να αντιδράσει, να σκεφθεί διαφορετικά, να απογαλακτισθεί από παλιές, “κακές” συνήθειες;

 Καταλήγετε εσείς με μία καλοπροαίρετη ρήση που θυμίζει κάλεσμα χριστιανικό αλλά στην περίπτωση μας ΔΕΝ επαρκεί. “Χρειάζεται όμως περισσότερη αγάπη για τον τόπο. Εύχομαι τελικά να μας ενώσει, πριν είναι αργά για όλους μας”.

 Αποτελεί, θεωρούμε, συμβουλή λήψης ασπιρίνης σε πρόβλημα επιμένοντος όγκου. Θα μας επιτρέψετε να σας υπενθυμήσουμε το περίφημο που πρέπει εδώ να ισχύσει “Συν Αθηνά (ευχές) και χείρα (υποψήφιον) κίνει”.

 Με εκτίμηση.

  ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ.

Σ.Σ τα στοιχεία του ΣΤΟΧΑΣΤΗ ειναι γνωστά στο e-fonien.blogspot.gr