in

Βερολίνο: Δεν πιστεύουμε ότι ο Γκιουλέν ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Η Αγκυρα έχει προσπαθήσει, αλλά δεν έχει καταφέρει να πείσει τη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να μας πείσει για αυτό σε κάθε επίπεδο, αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει καταφέρει», δήλωσε ο επικεφαλής της BND, Μπρούνο Καλ σε συνέντευξη στο Spiegel. Από την πρώτη στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα για την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση την έκδοση του Γκιουλέν.

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί το κίνημα του Γκιουλέν ακραίο, ισλαμιστικό ή τρομοκρατικό, ο Καλ απάντησε ότι πρόκειται για μια οργάνωση πολιτών «με στόχο την προώθηση της θρησκευτικής (αλλά) και της λαϊκής εκπαίδευσης».

Σημείωσε πάντως ότι δεν πιστεύει ούτε τη θεωρία ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μία σκηνοθετημένη ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος δεν έγινε από την κυβέρνηση. Πριν από τη 15η Ιουλίου, η κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει μια μεγάλη εκκαθάριση, επομένως κάποιοι στον στρατό θεώρησαν ότι έπρεπε να κάνουν πραξικόπημα γρήγορα, πριν τους πλήξει», δήλωσε σχετικά.

Ο επικεφαλής της BND προειδοποίησε ακόμη για την ρωσική «απειλή» για τη Γερμανία και την Ευρώπη. «Η Ρωσία έχει διπλασιάσει τις μάχιμες δυνάμεις της στα δυτικά της σύνορα (…) Δεν μπορεί κανείς να το θεωρήσει όλο αυτό άμυνα έναντι της Δύσης», είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποπειραθεί να επηρεάσει τις γερμανικές εκλογές.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ