in , , , ,

Αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία η 1η Οκτωβρίου

 

…γράφει η Μαρία Κασωτάκη.

 

Η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων, αφιερωμένη για την τρίτη ηλικία. Η μέρα αυτή για τον κάθε ένα από εμάς έχει σημαντική αξία γιατί μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στην ζωή μας.

 

Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν πολύ αναγκαίο και βασικό στήριγμα σε κάθε οικογένεια, παρ’όλη την προχωρημένη τους ηλικία προσπαθούν και βοηθούν με δικό τους τρόπο τα παιδιά τους. Είναι άνθρωποι γεμάτοι με εμπειρίες ζωής και γνώσης, γίνονται παράδειγμα προς μίμηση της νέας γενιάς. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση τους προσφέροντας τους αγάπη, στοργή, να είμαστε δίπλα τους όσο περισσότερο μπορούμε. Σήμερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας βιώνουν ίσως την χειρότερη τους εποχή.

 

Η σύνταξη τους δεν επαρκεί ούτε κάν για ένα μήνα. Οι δομές φιλοξενίας είναι ελάχιστες.

 

Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει σωστή Ιατρική Φαρμακευτική και Νοσοκομειακή περίθαλψη. Υπάρχουν προγράμματα για συμπαράσταση όπως το ¨Βοήθεια στο σπίτι¨ που είναι πολύ σημαντικό αλλά και αυτό χρειάζεται ενίσχυση.

1-10-16-hlikomenoi-2

Υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, ένα από αυτά είναι η άνια, μια από τις αρρώστιες της εποχής μας που προκαλεί αλλοιώσεις του εγκεφάλου.

 

Άρα σεβασμός και αξιοπρέπεια στην προσωπικότητα των ανθρώπων αυτών για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα, να μην νιώθουν ότι είναι βάρος για κανέναν και να μπορούν να ζούν μια ήρεμη και φυσιολογική ζωή.

                                                         ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ