in ,

«Αυτό το φως δε λιγοστεύει» ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο δημιουργό Μιχάλη Γκανά

 

Από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΛΜΕ Λασιθίου

 

Σε μια εποχή αντιπνευματική, που το σκοτάδι παλεύει να νικήσει το φως και η ευτέλεια να καλύψει καθετί ποιοτικό, χρέος των εκπαιδευτικών είναι να φέρνουν τους νέους μα και ολόκληρη την κοινωνία σε επαφή με δημιουργούς που το έργο τους πείθει «πως αυτό το φως δε λιγοστεύει». Ένας τέτοιος δημιουργός είναι και ο Μιχάλης Γκανάς.

Αντλώντας από το δημοτικό τραγούδι και την πλούσια ελληνική λογοτεχνική παράδοση ο Μιχάλης Γκανάς υπογράφει εφτά ποιητικές συλλογές, δύο αφηγήματα, μεταφράσεις αρχαιοελληνικού λόγου, μια ελεύθερη απόδοση στο «Άσμα Ασμάτων», ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.ά.

Έχοντας τιμηθεί το 1994 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 2009 με το βραβείο Καβάφη και το 2011 με το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, δεν αναγνωρίζεται μόνο από τους λογοτεχνικούς κύκλους αλλά χαίρει πλατιάς αποδοχής και από το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον Οκτώβριο του 2016 κυκλοφόρησε το νέο του έργο «Οδύσσεια του Ομήρου» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και με αφορμή την παρουσίασή του διοργανώνουμε αυτό το διήμερο.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, Επιμελητήριο Λασιθίου, 8 μ.μ.

  • «”Με λόγια και τσιγάρα κάθε βράδυ σκιές υφαίνω μέσα στο σκοτάδι”: λόγια και νήματα από τον ποιητικό κόσμο του Μιχάλη Γκανά»: Βαρβάρα Ρούσσου, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας
  • «Ομήρου Οδύσσεια» Ανθή Ρουμπελάκη, Φιλόλογος
  • Ομάδες μαθητών θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματά του.
  • Την εκδήλωση τιμά με την παρουσία του ο ίδιος ο δημιουργός.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, Επιμελητήριο Λασιθίου, 11.30 π.μ.

  • Συνάντηση του δημιουργού με ομάδες μαθητών από τα σχολεία του Δήμου Αγ.Νικολάου.

Η παρουσία όλων θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες επαφής της μικρής μας κοινωνίας με σπουδαίους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΛΜΕ Λασιθίου

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ