in

“Αυτό που δεν γνωρίζω Ακόμα”,παρουσίαση.

Η νέα συλλογή διηγημάτων της Ειρήνης Δερμιτζάκη “Αυτό που δεν γνωρίζω Ακόμα”, ακροβατεί ανάμεσα στη βία και στην αναζήτηση για τρυφερότητα, και κυκλοφορεί από την Anima Εκδοτική.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ: Είκοσι μικρές σε έκταση ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, οι οποίες κρύβουν μέσα τους εκρηκτικές αλήθειες και σκληρές εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης.” The Huffington Post

ΥΠΟΘΕΣΗ
Η βία έρχεται και σε βρίσκει εκεί που δεν το περιμένεις. Στις διακοπές, στο σχολείο, στο δρόμο όταν περπατάς. Έρχεται απρόσκλητη την ώρα που παίζεις τα παιχνίδια σου στο παιδικό σου δωμάτιο. Σε περιμένει στον καναπέ του σαλονιού σου με το που επιστρέφεις από το γραφείο. Την κρύβεις κάτω από τα ρούχα σου ή στα μάτια σου που κοιτούν θολά. Καμιά φορά σου χαμογελά ή σε φλερτάρει σε ένα καφέ. Σου δείχνει σημάδια που επιμελώς αγνοείς. Η βία δεν έχει ηλικία, δεν έχει φύλο ή εθνικότητα. Δεν κάνει διακρίσεις, δεν είναι διακριτική. Η βία περιγράφεται και είναι συνάμα απερίγραπτη. Ιστορίες ανθρώπων που ζουν ανάμεσα μας. Της γυναίκας της διπλανής πόρτας, του άντρα που περιμένει δίπλα σου στο φανάρι. Του παιδιού που χοροπηδά επιστρέφοντας από το σχολείο. Άλλοτε συγκινητικές κι άλλοτε αστείες. Βγαλμένες από την άνοστη καθημερινότητα ή το πιο εφιαλτικό παραμύθι. Γλύκα και πίκρα σε μια συνταγή που συνθέτει ολόκληρη τη ζωή ή μια φευγαλέα στιγμή των ηρώων. Είκοσι διηγήματα της βίας ή μήπως της απελπισμένης αναζήτησης για τρυφερότητα;
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΚΟΜΑ

 

Γράφει η Μαρία Βασιλάκη, Φιλόλογος

 

Αυτό που δε γνωρίζω ακόμα…. Μία καταπληκτική συλλογή σύντομων διηγημάτων από την Ειρήνη Δερμιτζάκη, η οποία μας εκπλήσσει ευχάριστα κάνοντας το ατομικό συγγραφικό της ντεμπούτο με καταιγιστικό τρόπο!

Είκοσι ιστορίες, είκοσι διαφορετικοί ήρωες, ένα, κοινό, δυνατό, σφοδρό βίωμα, η βία. Ο ρέων λόγος που δε στρογγυλεύει, δε χαϊδεύει, δεν ωραιοποιεί, παρουσιάζει με σκηνοθετική μαεστρία το φρικτό πρόσωπο της βίας σε όλες τις μορφές. Άλλοτε ψυχολογική, υπόρρητη και υπόγεια και άλλοτε φανερή, εξαιρετικά βίαιη και απάνθρωπη. Κοινό σημείο αναφοράς οι ήρωες ως θύματα ή θύτες και τα συναισθήματά τους μέσα από  την «κατάθεση» των εμπειριών τους.

Η γλώσσα απλή, καθημερινή, με πολλά διαλογικά μέρη, είτε με τη μορφή μονολόγου είτε με σύντομους διαλόγους, κάποιες φορές με ορολογία της αργκό και κάποιες άλλες με προσθήκες ειδικού λεξιλογίου, είναι τόσο πλούσια σε συναισθήματα που τελειώνοντάς την εκάστοτε ιστορία μένει ένα δυνατό συναίσθημα και η αίσθηση ότι αυτό που μόλις παρατέθηκε ως προσωπική εμπειρία από τον ήρωα, είναι οικείο, έχει συμβεί κάπου κοντά μας… Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα πολλά στοιχεία σκηνοθετικής ακρίβειας και  κινηματογραφικής δράσης, πράγμα που μαρτυρά, άλλωστε, και την αντίστοιχη πλούσια εμπειρία της συγγραφέως με την ιδιότητά της ως σκηνοθέτη.

Ο λυρισμός, με τη στενή του έννοια, απουσιάζει- και πώς θα μπορούσε να συνέβαινε αλλιώς- ωστόσο, η ακρίβεια και η λεπτομέρεια στις περιγραφές, κάνει την εκάστοτε ιστορία εξαιρετικά παραστατική και γλαφυρή με την ευρεία έννοια. Αυτή η απλή αλλά άμεση γραφή είναι που κάνει τα διηγήματα να μην εκβιάζουν το συναίσθημα του αναγνώστη αλλά αυτό να εκφράζεται αυθόρμητα και φυσικά, χωρίς δεύτερες σκέψεις, δημιουργώντας δυνατές συγκινήσεις.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για ένα θέμα που απασχολεί όλους μας- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- και το οποίο διαβάζεται απνευστί! Η Ειρήνη Δερμιτζάκη βάζει την πρώτη της συγγραφική  υπογραφή και σίγουρα δεν είναι η τελευταία!

 

Η συλλογή διηγημάτων Αυτό που δε γνωρίζω ακόμα θα παρουσιαστεί στη Σητεία στις 30 Μαρτίου 2017 στις 18:30 στο Βιβλιοπωλείο Το Θρανίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τη συγγραφέα σε μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική βραδιά με συζήτηση για το κοινωνικό θέμα της βίας σε έναν ευρύτερο προβληματισμό, ενώ απόσπασμα το βιβλίου θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο από την ηθοποιό του Θεάτρου Σητείας Μαρία Αχλαδιανάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Φιλόλογος Μαρία Βασιλάκη.