in , , ,

Ανησυχία για το έργο στη Νεάπολη, voice

Την ανησυχία του εξέφρασε στον δημοσιογράφο Θάνο Κορομπύλια και στην εκπομπή ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης για το θέμα του προβλήματος στην χρηματοδότηση του έργου της αποχέτευσης στη Νεάπολη.

Την έκδηλη ανησυχία του εκφράζει με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει και έχει αναδείξει η ΑΝΑΤΟΛΗ στο έργο της αποχέτευσης της Νεάπολης. 

Ο ίδιος ο Δήμαρχος μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της χρηματοδότησης του έργου και τονίζει πως είναι πραγματικά παράλογο σε ένα έργο που πάει τόσο καλά και προχωρά με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, να δημιουργούνται προβλήματα στην ροή της χρηματοδότησης του όταν μάλιστα τα χρήματα υπάρχουν και είναι δεσμευμένα. «Από ότι μπορεί να δει κανείς η κυβέρνηση παίρνει χρήματα από την περιφέρεια και τα ρίχνει σε άλλα μεγάλα έργα και έτσι δημιουργείται πρόβλημα χρηματοοικονομικό.

 Έχουμε την ενημέρωση ότι το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών, όμως πραγματικά δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα διότι θέλοντας να εμφανίσουν μεγάλες απορροφήσεις και να παρουσιάσουν  ότι εκτελούν κάποια μεγάλα έργα απεντάσσουν άλλα ενώ στην περίπτωση μας αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι το έργο προχωρά κανονικά με πολύ καλή πορεία απορρόφησης.» λέει και τονίζει πως είναι αδιανόητο να σταματήσει ένα τόσο σημαντικό έργο που προχωρά τόσο καλά.  Υπάρχουν ευθύνες σε ανώτερα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης και του ΕΠΠΕΡΑΑ για την εξέλιξη αυτή και άμεσα θα πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχουν δημιουργήσει ώστε το έργο να συνεχιστεί κανονικά. 

Δεν μπορεί να επιτραπεί σε καμία των περιπτώσεων ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη  μέσα σε  κατοικημένη περιοχή, στον αστικό ιστό της πόλης της Νεάπολης να σταματήσει όταν δε μάλιστα τα χρήματα είναι πιστοποιημένα και έχουν εγκριθεί για το έργο αυτό καθ’ αυτό. Την επιστολή ο Δήμαρχος την κοινοποιεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς, βουλευτές, περιφερειάρχη και διοίκηση του ΕΠΠΕΡΑΑ και τους ζητά  την προσωπική τους παρέμβαση με όποιο πρόσφορο μέσο ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που ανέκυψε.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ



Η επιστολή
«κ. Υπουργέ,
     
     Η ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου εκτελεί το έργο «Συλλογή, μεταφορά και διάθεση λυμάτων πόλεως Νεάπολης και οικισμών Βουλισμένης- Λατσίδας».
     Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ (αρ.ΟΠΣ 302719) και εκτελείται από την Κοινοπραξία ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ-ΡΟΜΒΟΣ ΑΕ-ΕΡΓΟ ΑΕ ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ και προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
     Είναι το σημαντικότερο έργο που εκτελείται στην περιοχή μας και ικανοποιεί πολύ σημαντικές ανάγκες στην πόλη της  Νεάπολης και στους οικισμούς Λατσίδας και Βουλισμένης.
     Ενώ όμως από άποψη κατασκευής των έργων όλα βαίνουν κανονικά ,με πολύ δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ροή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
      Ήδη έχουν εκτελεσθεί εργασίες  συνολικού ύψους 2.195.805,91 € με το ΦΠΑ και έχουν
πληρωθεί μόλις 602.334,82 €  .
      Η καθυστέρηση αυτή σε εγκεκριμένους λογαριασμούς έχει οδηγήσει την Κοινοπραξία, στο να μειώσει τους ρυθμούς  εκτέλεσης των εργασιών και όπως μας ενημέρωσαν θα οδηγηθούν στην διακοπή τους λόγω έλλειψης ρευστότητας.
      Επειδή θεωρούμε αδιανόητο ένα έργο το οποίο προχωρά ικανοποιητικά και έχει πολύ καλούς ρυθμούς απορρόφησης, να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και  να κινδυνεύει με αναστολή εργασιών , παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να επιλυθούν  τα όποια προβλήματα και να συνεχισθεί ομαλά η εξέλιξη του έργου.
      Τους Βουλευτές του Νομού και τον Περιφερειάρχη Κρήτης στους οποίους κοινοποιείται το παρόν,  παρακαλούμε για την προσωπική τους παρέμβαση με όποιο πρόσφορο μέσο ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που ανέκυψε.
   Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος  Αγίου Νικολάου

                                                                      Δημήτρης Ι. Κουνενάκης