in ,

Ακυρώνει την ομιλία του στην Πνύκα ο Ομπάμα, για λόγους ασφαλείας

Αιφνιδιαστική εξέλιξη στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την ερχομένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακυρώνεται η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας για λόγους ασφαλείας.

Η ομιλία θα γινόταν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που και σήμερα έκαναν αυτοψία στην Πνύκα για να λάβουν τα κατάλλληλα μέτρα προστασίας, ειδοποιήθηκαν από τους ανωτέρους τους ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση με τον Μπαράκ Ομπάμα ακυρώνεται.

Αν και επισήμως γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να επικρατήσουν κακές καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ή να ματαιώσουν την ομιλία Ομπάμα στον χώρο της Πνύκας, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία έχει εντείνει τους φόβους των Αμερικανών και γι’ αυτό θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας το κρίσιμο διήμερο και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα δώσει ομιλία σε ανοιχτό χώρο.

Πού θα μιλήσει τελικά ο Ομπάμα

Πλέον, αναζητούνται εναλλακτικοί χώροι, όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στους οποίους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ομιλία του Αμερικανού προέδρου.

Σημειώνεται ότι η πρόθεση Ομπάμα να μιλήσει στην Πνύκα εκδηλώθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από τους Αμερικανούς πράκτορες και διπλωμάτες που συμμετείχαν και συζητούσαν με την αστυνομική ηγεσία και τους αξιωματικούς των ειδικών υπηρεσιών για τα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα να παραχωρηθεί ο χώρος δίπλα στο τηλεσκόπιο του Δωρίδη.

Αναθεωρείται το σχέδιο ασφαλείας 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία αναθεωρείται το σχέδιο ασφαλείας που είχε στηθεί για τη διήμερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα την Τρίτη και την Τετάρτη, μέρες κατά τις οποίες ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στην Ελλάδα, θα είναι δρακόντεια.

Περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες της CIA, η προσωπική ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και Ελληνες αστυνομικοί που θα ξεπερνούν τους 3.000 θα φροντίζουν για ασφάλεια του προέδρου.

Εδώ και ημέρες στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., γίνονται συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των Ελλήνων αξιωματικών της Αστυνομίας και υπαλλήλων της ΕΥΠ, με επιτελικό κλιμάκιο Αμερικανών πρακτόρων όλων των «ειδικοτήτων», οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ προκειμένου να ετοιμάσουν τα πάντα για την ασφάλεια του κ. Ομπάμα – καθώς και αξιωματούχων της Αμερικανικής πρεσβείας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μέτρων, οι Αμερικανοί πράκτορες ελέγχουν εξονυχιστικά μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, χώρους, κτίρια και διαδρομές, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ σταδιακά θα φτάσουν και οι επιχειρησιακές ομάδες που θα συνοδεύουν παντού τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι πριν από το προεδρικό αεροσκάφος, θα φτάσουνε με άλλα αεροσκάφη τα θωρακισμένα αυτοκίνητα με τα οποία θα κινούνται ο κ. Ομπάμα και η συνοδεία του, ενώ σε κάθε μετακίνηση θα κλείνουν οι δρόμοι μισή ώρα πριν, θα γίνονται συνεχώς έλεγχοι από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με Αμερικανούς ειδικούς, ενώ θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση.

Ταυτόχρονα, «πυρετός» επικρατεί στην ΕΥΠ και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, για την συλλογή πληροφοριών, εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Θα ξαναχρησιμοποιήσουν τους ψηφιακούς ασυρμάτους;

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί ακόμη αναλογικούς ασυρμάτους για την επικοινωνία της με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοποιοί να ακούνε τα πάντα. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο τα τελευταία 24ωρα γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανούς αξιωματούχους για το τι θα γίνει με τις επικοινωνίες και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα, το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, να χρησιμοποιήσουν ξανά μετά από πολύ καιρό ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας Sepura και όχι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα.

Πηγή: iefimerida.gr