in

Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη – Νοικιάστηκαν 50 διαμερίσματα

Στην Κρήτη βρίσκονται οι πρώτες μονογονεϊκές οικογένειες προσφύγων, οι οποίες έφτασαν στο Ηράκλειο από την Ρόδο με το πλοίο Πρέβελη, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί.
Πρόκειται για 4 γυναίκες από τη Συρία και τη Παλαιστίνη ηλικίας 20 έως 40 ετών και 6 παιδιά, με το μικρότερο να είναι ηλικίας 2,5 ετών και το μεγαλύτερο 14ετών.
Γυναίκες και παιδιά φιλοξενούνται από το πρωί σε διαμερίσματα στο Ηράκλειο, με το πρόγραμμα φιλοξενίας να μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένονται οι επόμενες οικογένειες προσφύγων, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.
Πρόσφυγες βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο Ηράκλειο, με τις συνθήκες διαβίωσης σε διαμερίσματα να είναι σαφώς καλύτερες απ’ αυτές σε ξενοδοχεία και ανοικτές δομές όπως παραδέχονται στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
 
Νοικιάστηκαν 50 διαμερίσματα στην Κρήτη
Μέχρι στιγμής νοικιάστηκαν 50 διαμερίσματα στην Κρήτη ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν εξευρεθεί συνολικά 125 κατοικίες για την φιλοξενία έως και 750 προσφύγων.
Η διαδικασία άφιξης των πρώτων προσφύγων κύλησε ομαλά ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να λειτουργήσει το γραφείο Ασύλου καθώς φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα υπήρχαν γύρω από την ηλεκτροδότηση του.
Και όλα αυτά συμβαίνουν, 10 μήνες μετά την πρώτη άφιξη Γιάννη Μουζάλα στην Κρήτη, οπότε παρουσιάστηκε στους δημάρχους ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση της μεταφοράς των προσφύγων και αφού προηγήθηκε πριν από 2 μήνες η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το πρόγραμμα αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Φίλιπ Λεκλέρ.
Το προσωπικό που προσλήφθηκε στο νησί αναλαμβάνει δράση απ ΄αύριο, με στόχο την καλύτερη υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.
Προς τη κατεύθυνση αυτή, εκπαιδεύτηκε πρόσφατα από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα οποία βρέθηκαν πρόσφατα στις Αρχάνες.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr