in

Έργο για την κοινωνία από την τοπική εκκλησία, audio – video

Στο στούντιο του Λατώ 103,3 βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 5 2017 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ Γεράσιμος και μίλησε με στην εκπομπή ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομπύλια παρουσιάζοντας το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 27 του μήνα.


 
Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην πορεία δημιουργίας του έργου και δεν αμέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέδραμαν στην ολοκλήρωση του και όλους όσους συμμετέχουν στην καλή του λειτουργία.
Το Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου εντάσσεται σε ένα από τα έργα εκείνα τα οποία ενέκρινε η Περιφέρεια Κρήτης να δημιουργηθούν στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης.
Για το θέμα αυτό είχε γίνει μία πρώτη συνάντηση με τον τέως Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης το έτος 2010.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος απέστειλε επιστολή προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο με την οποία προέτεινε να δημιουργηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρα και Χερρονήσου μονάδα φροντίδος ηλικιωμένων. Κατόπιν τούτου ανέθεσε στον Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη όπως αναλάβει να καταρτιστεί η μελέτη και να κατατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης.
Τη κτιριακή μελέτη ανέλαβε το γραφείο της κ. Αικατερίνης Σχοινιωτάκη – Τσακωνίτη, η οποία φρόντισε με τους συνεργάτες της να δημιουργηθεί μία άνετη υποδομή, σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στην υλοποίηση της μελέτης συνέβαλε σημαντικά ο κ. Νικόλαος Καστρινάκης, τέως Δήμαρχος Νεαπόλεως και τέως Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, μαζί με τις Υπηρεσίες της Πολεοδομίας Λασιθίου και την Υπηρεσία Δομικών Έργων. Το κτίριο είναι 2500 περίπου τμ, 750 περίπου τμ ανά όροφο και χτίστηκε σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως, πλησίον του χωρίου Λατσίδας.
Καθοριστική ήταν η βοήθεια των προϊσταμένων των ως άνω υπηρεσιών όπως της κ. Σόνιας Αλέξη, τέως προϊσταμένης της Πολεοδομίας και της κ. Μαρίας Καρύδη, τέως προϊσταμένης της υπηρεσίας δομικών έργων και ολόκληρου του προσωπικού των υπηρεσιών αυτών, οι οποίοι εκοπίασαν πολύ για να ολοκληρωθεί η μελέτη μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που υπήρχαν.
Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στα πρόσωπα εκείνα τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Στην κ. Ελισάβετ Μαργιούλα, στον κ. Νικόλαο Κουράκη, στον κ. Δημήτριο Καμαράτο, υπαλλήλους της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, στον κ. Γεώργιο Πάγκαλο και την κ. Ελένη Καρυδιανάκη, επιβλέποντες μηχανικούς του έργου.
Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στη 13η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης και ιδιαιτέρως στις κ. κ. Δάφνη Χρονάκη και Γωγώ Μοσχόβη. Στη δασική υπηρεσία του Αγίου Νικολάου και ιδιαιτέρως στον κ. Εμμ. Συλλιγάρδο, προϊστάμενο αυτής και την πυροσβεστική Αγίου Νικολάου, οι οποίοι έδωσαν τις σχετικές άδειες για να προχωρήσει η μελέτη. Στον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Αγίου Νικολάου κ. Ιωάννη Λουκαράκη για τη βοήθειά του.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Αγίου Νικολάου για την ασφαλτόστρωση του δρόμου και τη σύνδεση της μονάδος με το βιολογικό καθαρισμό της Νεάπολης.
Λάβαμε τη μελέτη σκοπιμότητος από το Υπουργείο Προνοίας και η μελέτη κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και εγκρίθηκε ως ώριμη.
Θερμότατες ευχαριστίες οφείλονται στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για το ανύστακτο ενδιαφέρον του μέχρι της ολοκλήρωση του έργου και τη μερική χρηματοδότηση της μελέτης από το Περιφερειακό Ταμείο Κρήτης.
Το έργο ανέλαβε μετά από δημοπρασία η εταιρεία του κ. Ιωάννου Βαμβάτσικου. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης την 29η Απριλίου 2014 (σας στέλνω την ομιλία του μακαριστού).
Το έργο ολοκληρώθηκε το έτος 2016. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του περιέβαλε το έργο αυτό με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον. Στόχος του είναι η μονάδα αυτή να λειτουργήσει ως πρότυπο. Γι’ αυτό το λόγο καθυστέρησε σχετικώς η έναρξη λειτουργίας του, καθώς παρουσιάστηκαν κτιριακά προβλήματα, όπως συνήθως συμβαίνει στα μεγάλα αυτά έργα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως, των επιβλεπόντων μηχανικού και του εργολάβου.
Το ίδρυμα διοικείται από ΔΣ το οποίο απαρτίζεται από τον Σεβασμιώτατο ως Πρόεδρο, τον κ. Εμμ. Κλώντζα, ιατρό, ως Αντιπρόεδρο, τον Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη ως Γραμματέα, τον κ. Εμμανουήλ Ζερβάκη, ως υπεύθυνο επί των οικονομικών και τις κ.κ. Αικατερίνη Σχοινιωτάκη – Τσακωνίτη, Αρχιτέκτονα, Ανθούλα Χαλκιαδάκη, ιατρό και Μαρία Αρναουτάκη, δικηγόρο.

Το ΔΣ με απόφασή του ανέθεσε στον κ. Νικόλαο Παπαδάκη όπως συντονίσει προκαταρτικώς τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας του ιδρύματος άνευ αμοιβής.
Έχουν γίνει οι προσλήψεις του προσωπικού με απόλυτη διαφάνεια. Ένας μάγειρας, μία καθαρίστρια και τρεις νοσηλεύτριες.
Το κτίριο είναι χωρητικότητας 35 ατόμων. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει  οκτώ αιτήσεις και προσδοκούμε η μονάδα να δεχθεί κι άλλους τροφίμους. Το κόστος των τροφείων είναι 600 ευρώ.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 27 Μαΐου, παρουσία του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη. Την επόμενη ημέρα το Ίδρυμα θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του.
Ευχαριστούμε επίσης όλους εκείνους του επωνύμους και ανωνύμους δωρητές που μας έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα.