in , ,

"Πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι κίνητρα για τους νέους!"

Μια κουβέντα με την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μέσα Λακωνίων Μαρία Δρακωνάκη.
-Μαρία είσαι από τις λίγες γυναίκες που εκπροσωπεί Τοπική Κοινότητα εδώ στην περιοχή μας. Είναι η πρώτη φορά που ασχολείσαι με τα κοινά;
Όχι είναι η τρίτη φορά που οι κάτοικοι των Μέσα Λακωνίων με εμπιστεύτηκαν ξανά και τους ευχαριστώ για την τιμή αυτή. Αυτή τη φορά επέλεξα να συμπορευτώ με τον Αντώνη το Ζερβό πιστεύοντας ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για αυτή την όμορφη περιοχή και τους ανθρώπους της. Είναι μια μικρή κοινότητα μέσα σε ένα μεγάλο Δήμο και μάλιστα σε μια εποχή δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης.
– Τα Μέσα Λακώνια τα γνώρισα συμμετέχοντας στη κατασκήνωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο κ. Τσακιράκης σε αυτό το καταπληκτικό σχολείο σας. Όλος ο κάμπος των Λακωνίων είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Θεωρείς ότι υλοποιήθηκαν κάποια έργα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και ποιο κατά τη γνώμη σου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής σας;
Σε γενικές γραμμές δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα στην περιοχή μας. Είμαστε πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο και θα έπρεπε να έχουμε μια διαφορετική ανάπτυξη. Πρώτα από όλα θα πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίχτυο με σκοπό να γίνει μικρότερος και ασφαλέστερος ο χρόνος πρόσβασης στην ύπαιθρο από την πόλη. Έτσι θα μένουν περισσότεροι άνθρωποι στα χωριά μας και θα επιστρέψουν οι νέοι συνδυάζοντας τη ζωή στην πόλη με την εργασία στην ύπαιθρο.
– Ξέρω ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι. Έχουν βοήθεια από εσάς στα καθημερινά τους προβλήματα;
Στηρίζονται από τα Κοινωνικά Προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος όπως το ΄΄βοήθεια στο σπίτι΄΄. Επίσης έρχεται γιατρός κάθε Πέμπτη για να τους δει και να συνταγογραφήσει τα φάρμακα τους. Κάποιοι που μπορούν κατεβαίνουν και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΚΑΠΗ, όμως εγώ θα πρότεινα να έρχεται η δομή του ΚΑΠΗ στα χωριά , όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό και να γίνονται εκδηλώσεις στα τοπικά καφενεία ή στα σχολεία.
-Αυτά τα Σχολεία! Στολίζουν τα χωριά μας και όμως τα περισσότερα μένουν ανεκμετάλλευτα!
Με την αντιδήμαρχο κα Βαρκαράκη βάλαμε το δικό μας σχολείο σε ένα πρόγραμμα συντήρησης, θα φτιάξουμε την αυλή και ήδη ανακαινίσαμε τις τουαλέτες. Όπως είπες και εσύ ο κ. Τσακιράκης υλοποιεί κατασκηνωτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή πολλών παιδιών το καλοκαίρι και τον ευχαριστούμε πολύ γιατί τα παιδιά γνωρίζουν τον ευλογημένο τόπο μας. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής διοργανώνει μουσικές χοροεσπερίδες. Όμως εγώ θα πρότεινα να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις από το Δήμο όπως μικρά συνέδρια ή σε συνεργασία με την διπλανή κοινότητα και με τους κατοίκους και παραγωγούς της περιοχής να οργανώνουμε βραδιές γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα.
-Θεωρείς ότι η περιοχή σας έχει την κατάλληλη προβολή;
Νομίζω ότι το βάρος πέφτει στους καθαρά καλοκαιρινούς προορισμούς όπως για παράδειγμα Ελούντα ή Καλό Χωριό. Όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι θάλασσες της. Είναι οι αυθεντικοί άνθρωποι , η παράδοση , τα προϊόντα της. Θα μπορούσε στο διαφημιστικό σποτ για το Πάσχα να έδειχναν την περιφορά του επιταφίου και στα όμορφα χωριά μας και όχι μόνο μέσα στην πόλη. Έχουμε πανέμορφες εκκλησίες, μονοπάτια που οδηγούν στην αρχαία Λατώ, έχουμε μαζί με το διπλανό Δήμο αξιόλογες τοπικές επιχειρήσεις παραδοσιακό φούρνο, κηροποιείο, την έκθεση οχημάτων εποχής, παραδοσιακά καφενεία. Ας προωθήσουμε τις ήπιες μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, και ο φυσιολατρικός τουρισμός (ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία).
-Είπαμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι. Τα νέα παιδιά Μαρία; Έχουν επιστρέψει κάποιοι νέοι ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση; Έχουν κίνητρα για να μείνουν, έχουν επαγγελματική προοπτική;
Πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι κίνητρα για τους νέους! Πιστεύω ότι έχουμε εύφορη γη. Ίσως θα πρέπει να γίνει όπως σε άλλα μέρη μια έρευνα για το τι μπορεί να παράγει η γη αυτή και να ενημερωθούν οι νέοι. O Δήμος θα πρέπει να ενημερώνει περισσότερο τους δημότες του για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Επιχορήγησης. Να προσελκύσουμε επενδυτές και στην ενδοχώρα και όχι μόνο στα παράλια. Κάποιοι νέοι έχουν επιστρέψει και η περιοχή που ολοένα αναπτύσσεται είναι ο Άγιος Μηνάς. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό τον οικισμό θέλει φτιάξιμο. Όπως επίσης ενώ έχει γίνει μελέτη για το αποχετευτικό όλης της κοινότητας Μέσα Λακωνίων δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Θέλω να επισημάνω ότι έκλεισε φέτος το ελαιουργείο του αγροτικού συνεταιρισμού μας και ακόμα αναρωτιέμαι το γιατί.
-Έχεις μετανιώσει ποτέ για την απόφαση σου να ασχοληθείς με τα προβλήματα του τόπου σου;
Είναι στιγμές που απλά απογοητεύομαι γιατί δεν μπορώ να κάνω όσα θα ήθελα. Δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται και πρέπει να λυθούν. Πάω στα καφενεία και ακούω τους ανθρώπους να περνάνε δύσκολα, βλέπω τον τόπο μου να μην έχει τη ζωντάνια που του αξίζει. Όμως μια φορά να τους δω να χαμογελάσουν, να μου πουν ένα ευχαριστώ παίρνω δύναμη. Θέλω να πω στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Να μην αδιαφορούν για τον τόπο που μεγάλωσαν. Αυτοί με τις γνώσεις και οι μεγαλύτεροι με την εμπειρία μπορούν να σώσουν αυτό το τόπο.