Με αγώνα για το δίκιο του τόπου μας, ψήφισμα του Δ.Σ Αγίου Νικολάου

0
      
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την 24η Φεβρουαρίου 2014 μετά από πρόσκληση του Προέδρου, συζήτησε το θέμα της μεταφοράς της Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. από τον Άγιο Νικόλαο.Στη συνεδρίαση προσεκλήθησαν και παρέστησαν οι :

Ο Βουλευτής Λασιθίου  κ. Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης Σταύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πετράκη Πελαγία, ο κ. Κοκκίνης Νικόλαος τ. Βουλευτής Ν. Λασιθίου, ο κ. Παπαβασιλείου Νεκτάριος Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Λασιθίου, ο κ. Πεπόνης Εμμανουήλ Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου,    ο κ. Ψιλλάκης Γεώργιος εκπρόσωπος του ΕΒΕΛ, ο κ. Βαρκαράκης Εμμανουήλ Πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο κ. Γαρεφαλάκης Μιχαήλ Πρόεδρος Συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων , ο κ. Λεβέντης Πρόεδρος Τουριστικών καταλυμάτων, ο κ. Αρακαδάκης Γεώργιος εκπρόσωπος Νομαρχιακής Επιτροπής Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο κ. Ζερβός Αντώνιος τ. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο κ. Σταυρακάκης εκπρόσωπος Ν.Δ., κ. Χαβάκης Γιώργος εκπρόσωπος Συλλόγου Τριτέκνων, ο κ. Μανουσάκης Γεώργιος Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, εκπρόσωποι σπουδαστών ΑΣΤΕΑΝ καθώς και πολίτες .

Όπως πληροφορήθηκε εμβρόντητη η τοπική μας κοινωνία, στο Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ στο άρθρο 19 που έχει τεθεί προς διαβούλευση, προβλέπεται η μετονομασία της Α.Σ.Τ.Ε.ΑΝ. σε Α.Σ.Τ.Ε.Κ. και ως έδρα ορίζεται το Ηράκλειο Κρήτης. Επισημαίνουμε το περίεργο γεγονός της μη ενημέρωσης θεσμικών παραγόντων, του Δήμου και των φορέων της περιοχής που έχουν στηρίξει καθοιονδήποτε τρόπο διαχρονικά την Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. . Από τη συζήτηση προέκυψε η πλήρης αντίθεση στην επιχειρούμενη αλλαγή και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και οι φορείς εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, την έκπληξη και την οργή από τις εξελίξεις αυτές. Η επιχειρούμενη μεταβολή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων ενεργειών με τις οποίες απαξιώνονται, υποβαθμίζονται, χάνονται δομές σ΄ όλο το Νομό Λασιθίου και στον Άγιο Νικόλαο, επιτείνοντας την ανισομέρεια και την άνιση κατανομή και σε επίπεδο Κρήτης. 

Μετά τα παραπάνω, το Δ.Σ. Αγίου Νικολάου

με την αριθμ. 54/2014 απόφασή του

αποφάσισε  την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος :

1)     Διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την επιχειρούμενη μεταφορά της

Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. από τον Άγιο Νικόλαο.

2)     Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις για να προωθηθεί το ζήτημα, την

υποτίμηση και την προσβολή του Δήμου και της κοινωνίας μας, την απαξίωση θεσμών και αιρετών.

3)     Η Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. λειτουργεί και συνδέεται  με την παραγωγή,

δεδομένου των πολλών υψηλής κατηγορίας ξενοδοχείων όπου εκπαιδεύονται οι φοιτητές και αποκτούν υψηλή εργασιακή εμπειρία.

4)     Η Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. έχει μία διαρκώς ανερχόμενη πορεία και υπάρχει

πλήρης απορρόφηση των αποφοίτων της από το χώρο του τουρισμού.

5)     Τα σταθερά και λειτουργικά της έξοδα είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι ο

  150.000 θέσεις εσωτερικού από €19!
Δήμος με σημαντικό κόστος, παρέχει δωρεάν επαρκή χώρο εκπαίδευσης.

6)     Όπως διαβεβαιώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής με χαμηλό

συγκριτικά κόστος, μπορούν οι σπουδαστές να έχουν ξενοδοχειακούς χώρους οι οποίοι, λόγω και των μέτρων δεν παρέχονται στη σχολή.

7)     Ο Δήμος Αγίου Νικολάου πέραν της δωρεάν παραχώρησης κτιρίου,

έχει παραχωρήσει χώρο στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης του  Υπουργείου εκτάσεως 15 στρεμμάτων, για αξιοποίηση και ανέγερση μονίμων εγκ
αταστάσεων, που θα αναβαθμίσουν συνολικά την τουριστική εκπαίδευση.

8)     Δεν μπορεί μονίμως οι οικονομίες που επιβάλουν τα μνημονιακά

μέτρα να θίγουν πρωτίστως το Νομό Λασιθίου και τον Άγιο Νικόλαο, γεγονός που έχει εξοργίσει τις κοινωνίες μας που προσπαθούν να επιζήσουν και να διατηρήσουν τα στοιχειώδη για τη συντήρηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού.

        Στα αναπτυξιακά και περιφερειακά προγράμματα  του νησιού χρειάζεται σαφής δέσμευση για μέτρα και ενέργειες για τη μείωση του ελλείμματος του Ν. Λασιθίου σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη .

        9)Το θέμα της παραμονής και της στήριξης της ΑΣΤΕΑΝ στον Άγιο Νικόλαο είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί . Χρειάζεται επίσης ρητή πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την παραμονή της Σχολής στον Άγιο Νικόλαο .

        10) Η ΑΣΤΕΑΝ χρειάζεται να αναβαθμιστεί και να στηριχθεί και κατά τα πρότυπα της ΑΣΤΕ Ροδου μπορεί να φιλοξενήσει και σχολή ξεναγών .

Καλούμε την εκκλησία, τα κόμματα, τους βουλευτές, τον

Περιφερειάρχη, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τους φορείς και τους πολίτες, να στηρίξουν τον αγώνα μας, να αντιδράσουν στην νέα επίθεση που δεχόμαστε, να στηρίξουμε την  Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. και την παραμονή της στον Άγιο Νικόλαο, ώστε να ακυρώσουμε την πρόταση του Νομοσχεδίου καθώς και να εργαστούμε για την αυτονόητη ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο Κρήτης.

        Συγκροτούμεομάδα αγώνα για την διαχείριση των προσπαθειών μας η οποία θα καθορίσει και τις ενέργειες τις οποίες θα προβούμε .

                                                Άγιος Νικόλαος 24/2/2014

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

  ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                         &nbsp
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
                                                      
         
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να τιμήσουμε τους αγώνες των εργαζομένων, audio

      Μιλώντας στην εκπομπή του Λατώ 103,3 ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομπύλια ο πρόεδρος του…